Научнофантастичната литература винаги ни е давала поглед към това какво

...
Научнофантастичната литература винаги ни е давала поглед към това какво
Коментари Харесай

Фантастичните предсказания от миналото, които се сбъднаха

Научнофантастичната литература постоянно ни е давала взор към това какво би могло да ни следва. Някои от създателите на 19-ти и 20-ти век са съумели да опишат в книгите си част от технологиите, които използваме сега. От PC Mag сформираха лист с 6 научнопопулярни предсказания, които в действителност се сбъднаха.
1. Комуникационни спътници
В началото на 20-ти век, връзката напредва, само че към момента има проблеми, когато би трябвало да се свържете с човек, намиращ се на другия завършек на земното кълбо. По това време фамозният приказен публицист Артър Кларк, разгласява на страниците на списанието Wireless World, научна публикация, в която детайлно разказва спътници в геостационарна орбита.
2. Аудио превод в действително време
През април 2014 година Microsoft показват удивителна технология, в началото създадена за Skype, която прави аудио преводи в действително време. Тази технология доста припомня на описания в книгата „ Пътеводител на галактическия стопаджия “ метод за превод от разнообразни езици в действително време. В визиите на създателя Дъглас Адамс това е по този начин наречената „ вавилонска рибка “, която се слага в едното ухо и прави превода, като излъчва характерни мозъчни талази.
3. Слушалки
В наши дни на никой не му вършат усещане хората, които вървят по улиците или пътуват в публичния превоз, с дребни слушалки в ушите си. Те са наложителен аксесоар, изключително за по-младите. Но това не постоянно е било по този начин. Рей Бредбъри първи разказва своята концепция за слушане на музика чрез дребни предмети, които се слагат в ушите в известната си творба " 451 градуса по Фаренхайт " (1953 г.). Слушалките влизат в всеобща приложимост едвам три десетилетия по-късно.
Кои са останалите четете в Expert.bg!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР