Научният комитет от експерти, който съветва италианското правителство в справянето

...
Научният комитет от експерти, който съветва италианското правителство в справянето
Коментари Харесай

Италия обсъжда дали да намали карантината на 10 дни

Научният комитет от специалисти, който поучава италианското държавно управление в оправянето с епидемията от COVID-19, ще се събере на 15 септември, с цел да реши дали да понижи интервала на карантина от 14 на 10 дни. Според медиите държавното управление желае разискването на хипотезата за редуциране периода на карантината на 10 дни за тези, които са били в контакт с заболели от ковид. Това предложение е междинен вид сред 14-те дни, които се плануват в този момент съгласно медицинския протокол, и 7-те дни, препоръчани във Франция. Тя обаче към момента не е приела сходни ограничения, осведоми " 24 часа ".

Италианският министър на опазването на здравето Роберто Сперанца показва нерешителност, защото съгласно позицията на Световната здравна организация интервалът на карантина би трябвало да бъде 14 дни. 

" Добър компромис би било реализирането на седемдневна карантина, а по-късно тестване за вируса. Ако пробата е отрицателен, то поставеният под карантина може да бъде освободен от нея. В противоположен случай с 14 дни карантина за всеки човек, контактувал със инфектиран, се рискува блокирането на прекалено много хора за дълго време ", счита зам.-министърът на опазването на здравето Пиер Паоло Силери. 

Засега СЗО не трансформира позицията си по интервала на карантина. Препоръката за 14 дни се базира на данните за интервала на инкубация на вируса – по принцип междинният е 4-5 дни, като максимумът е 14.

Дискусиите за премислянето на интервала на карантината в Италия започнаха след писмо, подписано от 250 учени от разнообразни сфери, и оповестено на 9 септември. Те считат, че продължаването на политиката, предвиждаща дълъг интервал на карантина и прибягването до непрестанно осъществяване на проби рискува да изхаби скъпи запаси в интервал като днешния, както и да държи в домашна изолираност хиляди хора, без това да е обосновано.

В момента наложителната домашна изолираност се практикува до проявлението на негативна проба, потвърдена от два теста в границите на 24-48 часа.

Според последния декрет на премиера Джузепе Конте от 7 септември всички влизащи в Италия от България също се слагат под наложителна 14-дневна карантина. Указът е годен до 7 октомври. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР