Научният екип, създал иновативен филм, който преобразува потта в електричество(снимка:

...
Научният екип, създал иновативен филм, който преобразува потта в електричество(снимка:
Коментари Харесай

Иновация преобразува човешката пот в електричество


Научният екип, основал новаторски филм, който преобразува потта в електричество
(снимка: National University of Singapore)

С коро феновете на фитнеса ще стартират да се потят не интензивно, а дейно. Учени от Националния университет в Сингапур (NUG) сътвориха филм, който изпарява извънредно дейно потта от човешката кожа по време на подготовка, а с ъбраната влага може да се употребява за зареждане на носими електронни устройства като часовници, фитнес тракери и други

„ Потта е най-вече вода. Когато се изпарява от повърхността на кожата, водата намалява температурата на кожата и ни кара да се усещаме по-хладни. В нашето откритие създадохме нов филм, който е извънредно ефикасен при изпаряване на потта от кожата и по-късно абсорбираме влагата от потта ”, споделя ръководителят на изследователския екип доцент Тан Суи Чинг, представен в уеб страницата на .

Учените създали и още една крачка напред, като трансформират влагата от потта в сила, която може да се употребява за зареждане на дребни устройства, добавя той.

Основните съставни елементи на новия тъничък филм са два хигроскопични химикала – кобалтов хлорид и етаноламин. Освен че всмуква влагата, този филм може бързо да отделя вода при излагане на слънчева светлина и да се „ регенерира ” и употребява наново повече от 100 пъти.

За да се възползва напълно от всмуканата пот, екипът е създал устройство за събиране на сила, състоящо се от осем електрохимични кафези с новия филм като електролит. Всяка клетка може да генерира към 0,57 волта електричество, когато всмуква влагата.
още по тематиката
Общата сила, събрана от устройството, е задоволителна за зареждане на светодиод. Този опит показва капацитета за основаване на без акумулатори, захранвани от човешка пот.

Конвенционалните хигроскопични материали като зеолити и силикагели поемат малко вода и имат насипни твърди структури, което ги прави несъответствуващи за попиване на влага от изпаряване на потта. За съпоставяне, новият филм, създаден от откривателите на NUS, поема 15 пъти повече влага и прави това 6 пъти по-бързо от стандартните материали.

В допълнение, новаторският филм е кадърен да трансформира цвета си при усвояване на влага – от синьо до лилаво и най-после в розово. Тази функционалност може да се употребява като знак за степента на всмукване на влагата.

Едно от най-обещаващите приложения на новия филм е в стелките за обувки
(снимка:  National University of Singapore)

Учените са опаковали кино лентата в дишащи и водоустойчиви мембрани от политетрафлуоретилен (PTFE), които са гъвкави и постоянно се употребяват в облеклата, с цел да показват приложението му в подложки за подмишници, облицовки и стелки за обувки.

Едно от най-обещаващите приложения на новия филм е в стелките за обувки. След като всмукват влагата, те трансформират цвета си от наследник до розов и могат да бъдат употребявани наново над 100 пъти. Прототипът на стелката е основан благодарение на, като е употребена примес от мек и корав полимер.

Изследователският екип на NUS се надява да работи с разнообразни компании за внедряване на новаторския филм за попиване на влага в потребителски артикули.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР