Научните изследвания в Черно море трябва да бъдат задълбочени и

...
Научните изследвания в Черно море трябва да бъдат задълбочени и
Коментари Харесай

Морските ферми за риби и миди трасират устойчиво бъдеще

Научните проучвания в Черно море би трябвало да бъдат задълбочени и засилени, съобщи ръководителят на Асоциацията на производителите на рибни артикули ”БГ Фиш ” доктор Йордан Господинов след съвещание на Консултативния съвет за Черно море.
В срещата участваха представители на държавни институции и на Европейската комисия.

В Европа работят осем консултативни съвета като този за Черно море е основан във Варна, заяви Българска телеграфна агенция.

Учените би трябвало да създадат точни проучвания какви са запасите от другите типове риба в морето, както и от миди и рапани, уточни Господинов. Членове на " БГ Фиш " са подготвени да дадат опция на специалистите да се качват на борда на корабите, с цел да събират нужните данни.

Учените би трябвало да имат опция да вършат проучвания, когато времето е най-подходящо, а не когато им бъдат отпуснати пари, счита Господинов.

Някои страни желаят да бъдат наложени квоти и за улова на рапан, само че мнението на Консултативния съвет е негативно. Аргументът е, че този тип охлюв е другоземец в Черно море и, въпреки че към този момент има стопанско значение, нанася провали върху локалните типове, изключително върху мидите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР