Научните изследвания се финансират с близо 1 млн. евро от

...
Научните изследвания се финансират с близо 1 млн. евро от
Коментари Харесай

Български проект цели да намали смъртността от рак на гърдата

Научните проучвания се финансират с близо 1 млн. евро от Европейски Съюз

„ Вярвам в капацитета на младите ни учени и приноса на България в създаването на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата “, сподели доцент доктор инж. Кристина Близнакова.

Проект на Техническия университет във Варна, финансиран от Европейския съюз, цели да понижи смъртността при наранени от рак на гърдата – болест, която лишава хиляди човешки животи, като даде на здравната общественост опция за възстановяване техниките за ранна диагностика.

Учените работят по основаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и потреблението им за рационализиране на актуалните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография, описа доцент доктор инж. Кристина Близнакова, координатор на план MaXIMA.

Като част от плана, учените основават база данни, която се обновява непрестанно, а досега съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички проучвателен групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика.

Една от 8 дами в Европа е наранена от рак на гърдата. Ежегодно заболяването лишава към 570 000 човешки живота. През октомври се отбелязва международният месец за битка с рак на гърдата, който също по този начин припомня за страшната статистика и неимоверните старания на пациентите да се преборят с тази евентуално смъртоносна болест.

„ Инвестициите в здравния бранш и планове като MaXIMA водят до основаване на прогресивна научно-изследователска среда в България, от която имат изгода пациенти в цяла Европа “, сподели Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Проектът MaXIMA, осъществен с инвестиция на стойност 998 050 евро по стратегия Хоризонт 2020, се реализира в партньорство с одобрени университети в Белгия и Италия. За цялостната му концепция има заслуга точно доцент Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ-Варна и притежател на влиятелната интернационална премия „ Мария Кюри “.
още по тематиката
MaXIMA е част от дългогодишната работа на доцент Близнакова и екипа й, които употребяват новаторски биоинженерни техники и компютърно моделиране, с цел да подкрепят ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата.

„ Вярвам в капацитета на младите ни учени и приноса на България в създаването на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм желала да работя в родната си страна – с помощта на множеството европейски вложения, у нас се завръщат редица отлични учени с готовност да развиват научна активност в България “, сподели доцент Близнакова.

Проектът завършва през декември тази година, когато финалните научни резултати ще бъдат налични за компании, разработващи здравна техника за образна диагностика, за усъвършенстването й.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР