Научните изследвания са от съществено значение за напредъка на обществото

...
Научните изследвания са от съществено значение за напредъка на обществото
Коментари Харесай

Възможно ли е да спрат експериментите с животни?

Научните проучвания са от значително значение за напредъка на обществото и науката. Те ни дават скъпи познания и запаси, нужни за съгласие на света към нас и за решение на редица проблеми. Обаче дългогодишната процедура на потребление на животни в научни опити поражда съществени етични и морални въпроси, които не могат да бъдат подценени.

Преди конференцията " Иновации в образованието – просвета без опитни животни ", в ефира на БНР Люляна Гинева, представител на организацията " КАЖИ ", споделя своя персонален опит и мнение по отношение на потреблението на животни в научни опити.

" От персонален опит съм изпитала неефективността на тези способи и съм уверена, че би трябвало да бъдат отстранени и че има доста по-добри други възможности – споделя госпожа Гинева. – Животните могат да бъдат употребявани в разнообразни сфери – първата е науката за научни опити, втората е създаването на медикаменти, могат да бъдат употребявани в козметичната промишленост и в образованието. "

Важно е да се подчертае, че България се подрежда измежду водачите в Европейския съюз по потребление на опитни животни в образованието.

Този факт може да поражда въпроси по отношение на нуждата и успеваемостта на такава процедура, изключително когато други страни към този момент са заместили потреблението на животни в голяма степен.

Люляна Гинева обаче предлага различен взор: " В хуманната медицина съвсем не използваме животни, единствено в първи и втори курс имаме по един-два опита. Можем да се научим на медицина, без да нараняваме пациентите си. Труповете на животни, които могат да се употребяват, могат да бъдат взимани от ветеринарна клиника, в която животното е било евтаназирано. При хората е същото, хора, които са умряли от естествена гибел, са дарили телата си за нашето обучение “, показва тя.

В умозаключение диалогът с Люляна Гинева от организацията " КАЖИ " дава опция за размишления за етичните аспекти на потреблението на животни в научни опити и да се запитаме дали можем да преминем към по-хуманни и устойчиви способи в региона на науката и образованието.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР