Научните институти на БАН и учените ни са нашият национален

...
Научните институти на БАН и учените ни са нашият национален
Коментари Харесай

Румен Радев: БАН е нашият национален капитал

Научните институти на Българска академия на науките и учените ни са нашият народен капитал, предназначен да отваря вратите на България по света, да търси рационалните решения в комплицирано време. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на тържествения концерт в НДК, с който на 12 октомври бе маркирана 150-годишнината от основаването на Българска академия на науките. В словото си президентът съобщи: " Много са проблемите на човечеството, за които единствено науката може да даде отговори; българската просвета работи интензивно в съдействие с партньорски центрове, употребява оптимално европейската идея за отворена просвета ". Президентът означи, че през днешния ден нашите учени нерядко са принудени да търсят предопределение в непознати научни центрове и лаборатории.

В последните години страната и учените са в добър разговор, регистрира министър Красимир Вълчев. Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски очерта най-големите достижения на академията, запазили ни водачество по света, само че и проблемите в последните години.

В събота в Българска академия на науките за юбилея се събраха посетители от сродни академии и научни центрове, интернационалните научни институции и университети от Европа и света. Председателят на Международния европейски съвет (IEC) проф. Дея Реди съобщи, че Българска академия на науките е първи интелектуален център в България, който реализира проучвания на високо равнище и продължава да бъде мечтан сътрудник в света. Българска академия на науките е измежду създателите на Федерацията на европейските академии на науките (ALLEA) преди 25 години и взе участие интензивно в доста наши действия, акцентира проф. Греъм Кей, зам.-председател на ALLEA. Присъствието на толкоз посетители от всички елементи на Европа и света, от разнообразни области на науката е знак на общественост и взаимност, от която Българска академия на науките е част, сподели шефът на Научния съвещателен съвет на европейските академии (EASAC) проф. Тиери Курвоазие.

Днес изявите в чест на юбилея не престават. От 14 ч. в галерията навън пред " Кристал " Българска академия на науките демонстрира галерия за създателите и учените на академията, готова от Централната библиотека на Българска академия на науките. От 16 ч. в централната постройка на академията Институтът по физика на твърдото тяло открива атрактивна галерия " Технологии и материали в интерес на обществото ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР