Научните аргументи и истината са на наша страна и никой

...
Научните аргументи и истината са на наша страна и никой
Коментари Харесай

Македонският президент: Не преговаряме за езика ни - той е световно признат от 75 години |

Научните причини и истината са на наша страна и никой рационален човек не може да се откаже от тях. Македонският език е кодифициран и международно приет от професионалната интернационална общественост. Всички други изказвания са погрешни или са провокация - по тази причина няма потребност нито да се разискват, нито да се договаря за тях. 

Тази теза през днешния ден застъпи македонският президент Стево Пендаровски в Института " Кръсте Мисирков ", който тези дни чества 75 години от " официализирането на актуалния македонски език, писменост и правопис ".

За страдание, макар че са минали 7 десетилетия и половина от стандартизацията на македонския език и неговото битие е доказано от международната лингвистична просвета, ние към момента сме изправени пред предизвикването да потвърждаваме ноторните обстоятелства за неговата уникалност и неговото битие. Интересното е, че отричането идва не от съответните международни лингвистични престижи и институти, които от дълго време са се произнесли по въпроса, а от избрани, най-много политическо - университетски кръгове в нашето директно обграждане, каза Стево Пендаровски.

Спорът за Гоце Делчев

Междувременно източници на OFFNews.bg оповестиха, че при започване на ноември министър председателят Зоран Заев ще пристигна в България, с цел да договаря за разрешаването на историческите разногласия сред София и Скопие. 

Миналата седмица взаимната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна Македония не реализира никакво решение по разногласието за Гоце Делчев.

Депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и някогашен външен министър Антонио Милошоски твърди, че " последното предложение на публична София е на срещата си на 11 ноември в България министър председателите Заев и Борисов да се съгласят на следното определение: Гоце Делчев е македонец в районния смисъл на думата, само че той е българин като народно-етническа принадлежност, роден в географската област Македония ".

Това определение по-късно би се прилагало и за доста други исторически персони като Даме Груев, Никола Карев, Гьорче Петров, Панко Брашнаров, Киро Глигоров и други, твърди още Антонио Милошоски.

Македонското държавно управление обаче отхвърли през днешния ден изнесената от Милошоски информация и я дефинира за " груба нечиста сделка, която единствено вреди " на съвместната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР