Научни изследвания от цял свят продължават да доказват връзката на

...
Научни изследвания от цял свят продължават да доказват връзката на
Коментари Харесай

Куркумата - начело на борбата с болестите и добър приятел в кухнята

Научни проучвания от целия свят не престават да потвърждават връзката на подправките с предварителната защита и лекуването на над 150 здравословни казуса, към които спадат сърдечните болести, ракът, диабет вид 2 и заболяването на Алцхаймер.

Мощният здравословен капацитет на подправките се дължи на обстоятелството, че те са извънредно богати на растителни субстанции, които се борят против окисляването и възпалението – двата процеса, стоящи в основата на множеството хронични болести.

В книгата си „ Лечебните подправки “ доктор Бхарат Агарвал – световнопризнат специалист в региона на лечебната приложимост на подправките – демонстрира по какъв начин най-пълноценно да се възползваме от лечебната им мощ. В книгата са показани 50 потребни подправки, с които да създадем живота си по-здравословен, по-ароматен и по-вкусен.

Книгата съдържа:

• Справочник от А до Я за лечебния капацитет на лечебните подправки против над 150 здравословни казуса – от акне, бръчки и тревога до артрит, язва и сърдечен удар.

• 50 вкусни и лесни предписания. Много от тях са вариации на добре познати типичен предписания – като пиле „ Орегано “ и маджарски гулаш, до момента в който други са изцяло нови открития – като „ Супа от печени домати с резене и мента “ или „ Поширани круши в портвайн със звездовиден анасон “.

• 24 микса от подправки, които да ви бъдат постоянно подръка и с които да можете постоянно когато пожелаете да приготвяте ароматни изкушения за допустимо най-кратко време с допустимо минимум старания.

• Списък с снабдители на подправки.

Откъс от " Лечебните подправки " може да прочетете в идващите редове:

Куркума

Начело в битката с заболяванията

Наричана присмехулно в предишното „ шафранът на бедняците “ поради яркия си наситеножълт цвят, през днешния ден куркумата се възприема като златно индийско богатство. Причината за тази звездна популярност е „ златното “ здраве на хората, която я употребяват всекидневно, а също и растящата ѝ научна известност като едно от най-мощните естествени медикаменти.
Куркумата е съществена фалшификация в индийската кухня и участва в съвсем всички храни, употребявани от индийците – факт, който бил видян от учените преди 30 години, откакто било открито, че честотата на хроничните болести измежду индийското население е доста по-ниска спрямо честотата в множеството западноевропейски страни и изключително в Съединени американски щати.

Предпазните и лечебни свойства на куркумата се дължат на дейната ѝ съставна част куркумин – вещество с толкоз разнородни и мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, че както демонстрират наблюденията, пази и усъвършенства здравето на безусловно всеки един орган в тялото.

Проведените досега хиляди проучвания върху животни и хора по целия свят сочат, че куркуминът може да се бори с повече от 70 болести, в това число и с някои от най-големите закани за здравето като рака, сърдечните заболявания, диабет вид 2 и заболяването на Алцхаймер. И описът продължава да пораства.

Грешката на Марко Поло

Някои клюки са извънредно неподатливи на оборване!

Когато Марко Поло за първи път се натъква на куркумата в Китай през 1280 година, той я оприличава на скъпата фалшификация шафран, която добива кондензиран жълт цвят при прибавяне към течност. Едва ли е могъл да направи по-нелепа неточност. Шафранът и куркумата нямат нищо общо между тях, с изключение на цвета. Тази неточност става причина през идващите 700 години куркумата да бъде одобрявана за на ниска цена сурогат на шафрана.

И двете подправки придават на храната жълт цвят, само че никога не са взаимозаменяеми. И усетът, и ароматът им са изцяло разнообразни.

„ Ако трябваше да разгадавам единствено на едно растение за всички вероятни здравословни и хранителни потребности, бих избрал индийската фалшификация куркума “, споделя доктор Дейвид Фроли, създател и шеф на Американския институт за ведически проучвания в Санта Фе, Ню Мексико. Това е фалшификация, добавя той, която всеки „ би трябвало да опознае и да схване в метода си на живот “.

И аз съм изцяло склонен с него – няма друга фалшификация, която да е по този начин в детайли изследвана и в Съединени американски щати, и по целия свят и която да съдържа в себе си толкоз богат здравословен капацитет.

Международните изследвания в действителност потвърждават, че куркуминът, одобряван под формата на хранителна добавка, е също толкоз сполучлив, колкото и фармацевтичните лекарства, а в някои случаи даже и по-ефикасен, само че без техните странични резултати. Наскоро с моите сътрудници от Центъра за ракови проучвания „ М. Д. Андерсън “ към Тексаския университет направихме съпоставяне сред куркумина и разнообразни противовъзпалителни, болкоуспокояващи и противоракови медикаменти, като тествахме ефикасността им по повод намаляването на възпалението и прекъсването на размножаването на раковите кафези. Оказа се, че куркуминът е по-ефикасен за намаление на възпалението спрямо аспирина и ибупрофена и идентичен по резултатност със мощното лекарство целекоксиб (Celebrex). Доказахме също по този начин, че успеваемостта му за угнетяване на растежа на раковите кафези при рак на гърдата е идентична с тази на медикамента „ Тамоксифен “ – необятно употребен за противопоставяне на развиването и разпространяването на този тип рак. Резултатите са, меко казано, удивителни.

Как влияят куркумата и куркуминът

Куркумата има повече от 50 лечебни свойства – от облекчение на болежка до възстановяване на кръвообращението – поради които лечителите от Индия (и Китай) я употребяват към този момент над 2000 години против разнообразни заболявания.

Традиционните лечители са употребили куркумата като:

• антиацид, за усмиряване на храносмилателни неразположения;

• прахообразно средство за ускорение процеса на излекуване на рани и за попречване на инфектиране (бинтовете в Индия постоянно съдържат куркума);

• аналгетик за облекчение на главоболие (куркуминът е съставна част в лекарството „ Тиленол “);

• стимулант за възстановяване на кръвообращението;

• мас за лечение на кожни проблеми;

• средство за отпушване на носа (някои спрейове за нос съдържат куркумин).

В националната медицина куркумата се употребява за лекуване на към 60 болести – от рубеола, варицела и колики до настинка, заболявания на венците, газове, неприятно храносмилане и стрес.

Но звездната ѝ популярност измежду подправките се дължи най-много на обстоятелството, че тя е антиоксидант с мощни противовъзпалителни качества. А за какво това е толкоз значимо?

Оксидацията може да бъде съпоставена с наслойка вътре в тялото, породена от фактори, които учените назовават реактивни кислородни типове (РКВ) – молекули, в чиято външна обвивка липсва един електрон, заради което те лишават електрон от други молекули и по този метод основават оксидативно увреждане, или оксидативен стрес. Производството на РКВ се дължи на многочислени фактори като нездравословно слънчево излъчване, замърсяване, богата на мазнини диета и даже на самия развой на стареене на организма.

Оксидативният стрес, който те провокират, на собствен ред води до хронично инфектиране – подла вариация на същата имунна реакция, изразяваща се в зачервяване, оток и загряване, която съпътства едно нормално пострадване. Хроничното инфектиране се показва за извършител на доста от заболяванията на актуалния метод на живот. Те включват сърдечносъдовите болести, които водят до сърдечен и мозъчен удар; диабет вид 2, който учетворява риска от сърдечносъдови болести и може да докара до бъбречна непълнота, слепота и ампутации; заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон; астмата; а също и автоимунни болести като ревматоиден артрит и псориазис. В опити с клетъчни култури, животни и хора антиоксидантният и противовъзпалителен куркумин е посочил успеваемост против всички изброени положения.

И въпреки всичко силата на куркумата като антиоксидант е приковала вниманието на медицината в Съединени американски щати и по света най-много заради ясно изявената му дарба да се бори с рака.

Противораковата фалшификация

И най-предубеденият песимист ще се затрудни да обори към този момент над хилядата научни проучвания с еднакъв резултат: куркуминът има противоракови свойства. Проучванията демонстрират, че той може да се бори с рака на доста равнища. Той е в положение да:

• потиска активирането на гени, които отключват рак;

• потиска разпространяването на туморните клетки;

• потиска трансформацията на естествените кафези в туморни;

• убива кафези, които мутират в ракови;

• понижава туморните клетки;

• предотвратява разпространението на туморите в други органи;

• попречва притока на кръв, нужен за образуването и разпространението на раковите клетки;

• усилва разрушителните за рака резултати от химио- и лъчетерапията.

Куркуминът е показал някои от тези качества, а в обособени случаи и всички тях, по отношение на 22 разнообразни типа рак, в това число най-големите убийци – рака на гърдата, на дебелото черво, на белия дроб и на простатата.
Забавил е също по този начин прогресирането на някои от най-трудните за побеждаване типове рак като този на мозъка, костите, кръвта, хранопровода, черния дроб, панкреаса, стомаха, матката, а също и на меланом (най-смъртоносния тип рак на кожата). Няма открита друга естествена субстанция, която да има такава мощна мощ против рака. Ето данни от някои от изследванията върху куркумина и рака.

• Рак на гърдата. Едно от най-забележителните следени свойства на куркумина е надеждната му успеваемост против рака на гърдата, даже и против най-резистентните на медикаменти форми на болестта.
В едно от проучванията учените добавили куркумин към паклитаксел (Taxol) – постоянно използвано химиотерапевтично лекарство против рак на гърдата – и той освен усилил резултата на лекарството, само че и в същото време понижил страничните му резултати, като по този метод направил химиотерапевтичния режим по-поносим за пациентите. В друго изследване, оповестено в списанието „ Менопоз “, учените разкрили, че куркуминът понижава риска от рак на гърдата при дами на хормонално заместителна терапия с композиция от естроген и прогестин – потвърден рисков фактор за болестта.

• Рак на дебелото черво. Многобройни проучвания върху животни са посочили, че куркуминът може да помогне за попречване или за закъснение на развиването на рак на дебелото черво, като в последно време същите резултати стартират да дават и проучванията върху хора. В едно изследване, направено от откриватели от Калифорнийския университет в Лос Анджелес (UCLA), e открито, че куркуминът предотвратява образуването на полипи (свръхразрастване на лигавицата на дебелото черво) при хора с фамилна аденоматозна полипоза (ФАП) – наследствено заболяване, което може да докара до рак на дебелото черво. В друго изследване при хора с ФАП, които приемали по 480 мг куркумин плюс 20 мг кверцетин (активния фитохимикал в лука), се следили по-малко на брой и по-малки полипи.

• Рак на маточната шийка. Установено е, че куркуминът унищожава човешкия папилома вирус – водеща причина за рака на маточната шийка. А също и че може да бъде употребен за битка с преканцерозните клетъчни промени, които предхождат болестта.

• Рак на белите дробове. Няколко изследвания върху животни сочат, че куркуминът може да защищити белите дробове от рак в резултат на тютюнопушене. В едно от тях 16 пушачи приемали 1500 мг куркумин на ден. След 30 дни в уринните им проби било регистрирано доста по-малко количество отрови, свързани с използването на тютюн, спрямо пробите на други 6 пушачи, които не били приемали куркумин.

• Рак на панкреаса. Изследвания при хора и животни дават вяра, че куркуминът може да бъде употребен и в битката с рака на панкреаса – една от най-смъртоносните форми на рак, която не се повлиява добре от химиотерапия. В нашите лаборатории в Центъра „ М. Д. Андерсън “ беше открито, че приемът на куркумин в композиция с химиотерапевтичния медикамент гемцитабин (Gemzar) усилва въздействието на лекарството при животни.
В друго изследване с присъединяване на 34 пациенти с напреднал етап на рак на панкреаса, който в естествени условия приключва с летален излаз в границите на една година, те приемали всекидневно високи дози куркумин. При 64% от пациентите подправката забавила предстоящото напредване на болестта.

• Рак на простатата. В проучване, оповестено в списанието „ Кансър Рисърч “, учените провокирали рак на простатата при опитни мишки, след което ги разделили на четири групи, всяка от които била подложена на друга терапия. Едната група получавала куркумин, втората – химиотерапевтично лекарство, третата минала през лъчетерапия, а четвъртата била оставена без лекуване. Най-ефективен за управлението на прогресирането на болестта бил куркуминът. В друго проучване, извършено от учени от Университета „ Рутгерс “, комбинацията от куркумин и изотиоцианат (противораково вещество, съдържащо се в кръстоцветните зеленчуци, към които спадат карфиолът, зелето и къдравото зеле), довела до обратимост на туморния напредък при рак на простатата при опитни мишки.

• Рак на кожата. В нашите лаборатории в Центъра за ракови проучвания „ М. Д. Андерсън “ инжектирахме мишки с субстанции, които провокират меланом. Лекувахме половината, като сложихме куркумин в храната им, а другата половина – като мажехме раковите лезии с куркумин на паста. И в двата случая куркуминът забави развиването на заболяването при по-голямата част от мишките. В различен опит тествахме куркумина върху лабораторно отгледани меланомни кафези, с цел да забележим дали подправката ще попречи на клетките да оцелеят и да се размножат.
Колкото повече куркумин се прибавяше към тях, толкоз повече кафези умираха.

Изследванията сочат, че заболеваемостта от рак е най-ниска в страни, където се употребява най-вече куркума. Вярвам, че не е инцидентно съвпадане фактът, че в благоговеещата пред куркумата Индия равнищата на най-често срещаните типове рак – на белите дробове, дебелото черво и простатата – са 10 пъти по-ниски от записаните равнища в Съединени американски щати.

Защита против канцерогенното замърсяване на околната среда

Броят на случаите на левкемия в детска възраст е повишен с 50% от 1950 година насам и доста учени подозират, че един от факторите за това е излагането – преди раждането и по-късно – на въздействието на замърсители от типа на бензена, който съставлява канцероген, съдържащ се в индустриалните боклуци. Куркумата може да помогне…
В рамките на една извършена неотдавна конференция, отдадена на левкемията при децата, учените от Медицинския център към Университета „ Лойола “ в Чикаго показаха доказателства, че потреблението на храни, подправени с куркума, може да понижи риска от левкемия в детска възраст.

Учените, изследвали куркумата в продължение на 20 години, имат вяра, че тя пази децата от нездравословните химикали в околната среда.

Куркума против бръчки

Жените в Индия употребяват куркумата като средство за разкрасяване и за поддържане на лицето безпрепятствено, свежо и лишено от бръчки и петна. Г-жа Агарвал ви предлага рецепта за маска за лице, която можете да употребявате толкоз постоянно, колкото пожелаете. Много индийки си я вършат всеки ден.

За маската те употребяват сусамово олио, създадено в Индия, само че всяко друго олио без аромат ще свърши работа – като растително олио или олио от канола. Ако въпреки всичко държите да бъде сусамово, вземете го от индийски пазар, защото продаваното в елементарните супермаркети има мощна миризма, пък и коства скъпо.

След маската, която ще ви стигне за няколко пъти, ще чувствате лицето си свежо и чисто като след спа процедура, само че на една стотна от цената!

1/2 чаша брашно от нахут

1 супена лъжица куркума

олио за готвене без аромат

вода

Смесете брашното и куркумата в съд с компактно затварящ се похлупак.

Дръжте го на изсъхнало място или покрай банята.

За да извършите маската, смесете към 1 супена лъжица от сухата примес с към пет капки олио в дребна чинийка. Прибавете задоволително вода, с цел да се получи каша с консистенцията на тесто за кекс.

Приберете косата си и я покрийте с забрадка. С върховете на пръстите разнесете кашата по лицето и шията си, като избягвате зоната към очите. Оставете маската на лицето си, до момента в който изсъхне изцяло, за към 15 минути. Измийте я под душа.

Учените са открили още, че куркуминът има силата да:

• потиска токсичността на полицикличните ароматни хидрокарбони (ПАХ) – причиняващи рак химикали от околната среда. ПАХ се образуват също и върху месо, птици и риба, когато се пекат на скара или се пържат при температури, надвишаващи 180°С;

• понижава вредата от йонизиращо излъчване като слънчевата радиация, рентгеновото облъчване и облъчването при други медицински диагностични изследвания;

• предотвратява образуването на подозираните за канцерогенни субстанции в обработените и пушените храни.

Предлагам ви един вкусен и здравословен съвет. За да подсилите още повече резултата на куркумата против замърсителите от заобикалящата ни среда, поръсете храната си с куркума и черен пипер по едно и също време. Проучванията демонстрират, че куркуминът в куркумата и пиперинът в черния пипер в композиция имат мощно защитно деяние против нездравословните фактори от околната среда. Освен това пиперинът усилва усвояването на куркумина.

Надежда за лекуване на заболяването на Алцхаймер

През последните 25 години равнищата на заболеваемост от пагубната за паметта болест на Алцхаймер в СА Щ са се удвоили. Всъщност те нарастват на всички места по света като се изключи Индия, където тази болест визира по-малко от 1% от популацията. И повода най-вероятно се крие в куркумата и куркумина.

Болестта на Алцхаймер се предизвиква от натрупването на плака в междуклетъчното пространство на мозъчните кафези (невроните), като по този начин се прекъсва връзката посред им. Учените не знаят за какво се образуват тези плаки, само че знаят по какъв начин се развиват. Отключва ги протеин, наименуван амилоид А. В здравия мозък този протеин се разгражда и отстрани. При заболяването на Алцхаймер протеините от този тип се струпват и втвърдяват. Опитите с животни демонстрират, че куркуминът се прикрепва към амилоид А и по този начин предотвратява натрупването му и надлежно блокирането на нервната активност.

Съвременните лекарства за лекуване на заболяването на Алцхаймер понижават отчасти признаците и забавят хода на болестта, само че никое от тях не се счита за високоефективно. Възможно е куркуминът да бъде лекарството на бъдещето. Изследванията демонстрират, че с изключение на да обезврежда амилоид А, той може още: да понижи оксидативното увреждане на невроните; да понижи увреждането на нервните синапси, които са пътищата за връзка сред мозъчните клетки; а също и да намали равнищата на отлагащите се в мозъка токсични метали, които могат в допълнение да допринесат за развиването на заболяването на Алцхаймер.

Оказва се също по този начин, че постоянният банкет на куркума играе ролята на естествена отбрана против намаляване на паметта и мозъчните функционалности, които може да съпътстват остаряването. В извършено от азиатски учени проучване върху връзката сред потреблението на куркума и мозъчната активност при възрастни хора без Алцхаймер, участниците, консумиращи богата на куркума храна, посочили по-добри резултати при стандартизирани проби за просветеност спрямо тези, които рядко или в никакъв случай не приемали куркума.

Помощ при заболяването на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е дегенеративно заболяване, породено от измирането на мозъчните кафези, които създават допамин – химикал в мозъка, контролиращ голям брой функционалности, в това число връзката сред централната нервна система и мускулите. Оксидативният стрес и възпалението се показват като две от аргументите за това заболяване, което дало съображение на екип откриватели от Медицинския университет „ Джонс Хопкинс “ да се замислят дали куркуминът може да предотврати клетъчната гибел.

За да ревизират теорията си, учените основали лабораторен модел на заболяването на Паркинсон. В него нервните кафези произвеждали протеин, който унищожил 50% от тях. Добавянето на куркумин към клетъчния модел намалило клетъчната гибел с 19% и осезаемо понижило оксидативния стрес в клетките. „ Тези резултати показват куркумина като евентуален кандидат за средство, потискащо оксидацията, която води до заболяването на Паркинсон – споделя доктор Уил Смит, учител по психиатрия и поведенчески науки в Университета „ Джонс Хопкинс “. – Тази най-обикновена фалшификация може да бъде оръжие за отбрана на мозъка. “

Облекчаване на артрита

Възпалението е съществена характерност на най-разпространените форми на артрит: остеоартрит (разрушаване на хрущяла, който покрива и омекотява ставните краища на костите), ревматоиден артрит (автоимунно заболяване, което визира ставите) и подагра (натрупването на остри кристали на пикочната киселина, които унищожават ставите).
За да се оправят с възпалението, доста хора одобряват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС ) като аспирин, напроксен (Aleve, Naprosyn) или ибупрофен (Motrin). И въпреки да оказват помощ за облекчение на възпалението, тези НСПВС могат също по този начин да раздразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт – приблизително един на трима от 13 милиона души, приемащи НСПВС, страда от гастроинтестинални проблеми, които водят до хоспитализацията на 103 000 души годишно и убиват повече от 16 000 с ненадейно и щедро кървене от язва.

Предполагаше се, че новият клас НСПВС, наречени Cox-2 инхибитори, като да вземем за пример целекоксиб (Celebrex), ще щадят стомашно-чревния тракт, само че се стигна до такава степен, че те фрапантно усилиха случаите на сърдечни заболявания и инсулт! Все по-често хората с артрит търсят безвредно и ефикасно противовъзпалително средство. И това може да бъде куркуминът.

Наскоро тайландски откриватели потвърдиха противовъзпалителната мощ на куркумина, като тестваха подправката куркума по отношение на ибупрофен в опит, включващ 107 възрастни хора с изострен продължителен остеоартрит на коляното. Половината от тях трябвало да одобряват 800 мг ибупрофен, а другата половина – 2000 мг (2 грама) дестилат, съдържащ дейната съставна част на куркумина. На всеки 2 седмици в продължение на половин година
откривателите измервали болката, подвижността на коляното, способността на пациентите да се качват и слизат по стълби и времето, належащо им да изминат 100 метра (малко повече от дължината на футболно игрище).

Учените са открили, че куркуминът „ може да бъде тъкмо толкоз ефикасен, колкото и ибупрофена, за облекчение на болката и възстановяване на подвижността на коляното “.

При извършено наблюдаване върху 18 души с ревматоиден артрит откривателите са открили, че 1200 мг куркумин, одобрявани в продължение на две седмици, работят също толкоз ефикасно за понижаване
на признаците на болестта, колкото и фенилбутазонът (Butazolidine) – мощно НСПВС. При хората, приемали куркумин, се следило понижаване на утринните отоци и вдървеност и увеличение на опцията за осъществяване на ежедневни действия.

Как тъкмо работи куркуминът, демонстрира едно проучване върху лабораторни животни. Учени от Университета на Аризона провокирали артрит у опитни животни и открили, че куркумата, която били давали на животните преди индуцирането на артрита, защищава ставите им от инфектиране. „ Куркумата [...] доста потисна развиването на индуцирания артрит, което е рядко следен резултат “, споделя доктор Джанет Фънк, началник на изследването. При консумиралите куркума животни, за разлика от неконсумиралите, подправката понижила разрушаването на хрущялите с 66, а на костите – с 57%.

Когато учените изследвали механизма на деяние на куркумата, те открили, че тя трансформира молекулярно-генетичните механизми на артрита.

По-конкретно, подправката оказва въздействие върху ядрения фактор капабета – така наречен транскрипционен фактор, който задейства или деактивира гените, като в този случай куркумата помогнала на фактора да деактивира гените на възпалението, водещи да разрушение на хрущяла и костта.

Борба със сърдечните заболявания и инфаркта

Реактивните кислородни типове нанасят най-вече вреди на здравите артерии, по тази причина не е изненадващо, че учени от Франция оповестиха неотдавна, че куркуминът има способността да защищава артериите от задръстване – основният фактор за сърдечни и мозъчни удари. В извършеното проучване учените подложили две групи мишки на нездравословна за артериите диета, като на едната група давали в допълнение и добавка от куркумин. След 16 седмици мишките, приемали куркумин, имали 26% по-малко мастни натрупвания по артериите. Учените удостоверили също по този начин и една находка от предходни проучвания – че куркуминът има силата да трансформира генната експресия, обвързвана с натрупването на плака.

Но качествата на куркумина за отбрана на артериите не стопират дотук. В друго проучване върху животни, извършено в Медицинския лицей в щата Джорджия, е потвърдено, че куркуминът понижава размера на кръвните съсиреци при хеморагичен инсулт, породен от спукан кръвоносен съд в мозъка. В опита на животните бил породен инсулт, като след това на всеки час в продължение на три часа им се поставяли инжекции с куркумин. Куркуминът „ доста понижи размера на съсиреците “, регистрират учените.

В различен опит с животни същият екип е открил, че куркумата понижава риска от церебрален вазоспазъм – животозастрашаващо свиване на артерията, провокирано от време на време от инсулт или черепно-мозъчна контузия (ЧМТ). В резултат на проучването учените предлагат куркумата като допустима спомагателна терапия за предварителна защита на церебрални вазоспазми и за понижаване на оксидативното увреждане на мозъка при хора с инсулт или ЧМТ.
Куркуминът се бори и против запушващия артериите холестерол. В едно проучване на индийски учени 10 души в положително здраве трябвало всяка заран да вземат хранителна добавка с 500 мг куркумин. Само 1 седмица след началото на опита „ неприятният “ LDL холестерол се намалил приблизително с 33%, а „ положителният “ HDL холестерол се нараснал с 29%.

А ето я и повода куркуминът да бъде ненадминато средство за битка с холестерола – той работи в черния дроб, където усилва отделянето на протеини, които се прикрепят към LDL частиците и ги извеждат отвън тялото. Куркуминът също по този начин подтиква черния дроб да създава повече злобен сок, който подкрепя разграждането и елиминирането на непотребния холестерол.

Други опити с животни са открили, че куркуминът има дарба да помогне още за:

• намаляването на триглицеридите – други запушващи артериите мазнини в кръвта;

• блокирането на отделянето на хомоцистеин – аминокиселина, обвързвана с нарасналата периодичност на сърдечните заболявания и инсултите;

• регулирането на кръвното налягане;

• намаляването на уврежданията в резултат на прекаран сърдечен удар.

Защита за черния дроб

Буквално всичко, което влиза в тялото, положително или неприятно, стопира по пътя си в черния дроб. Когато действа във върховата си форма, черният дроб може да филтрира по два литра кръв на минута и елементарно унищожава токсините.

Черният дроб обаче е обект на доста нездравословни въздействия. Алкохолът, замърсяването на околната среда, цигареният пушек, алергените, неприятният метод на хранене и даже стресът може да се отразят зле на черния дроб и да забавят действието му. Куркуминът обаче може да помогне за поддържането на здрав черен дроб, като методите за това са два: като подтиква отделянето на ензими, които го детоксикират, и като подкрепя жлъчния поток, който почиства черния дроб и подмладява клетките му.

Куркумата може да бъде потребна за черния дроб и в други връзки –изследвания върху животни в СА Щ, Финландия и Китай демонстрират, че тази фалшификация има способността да предотвратява алкохолна цироза и рак на черния дроб.

Помощ за проблематична кожа

Според индийския фолклор тайната на красивата и блестяща кожа се крие в куркумата. В Индия има традиция преди сватбената гала младоженците да се мажат с куркума, смесена с мляко, с цел да подсилят свежестта на кожата си. Индийките употребяват паста от куркума като маска за ежедневна грижа за лицето срещу петна и бръчки. Както в Индия, по този начин и на доста други места по света куркумата е необятно употребена съставна част в козметиката.

Съвременната просвета удостоверява това, което аюрведическите лечители в Индия знаят от епохи: куркумата е дейно средство против всевъзможен тип кожни проблеми. Те включват: акне, петна, сърбеж и обриви; упорити положения като контактен дерматит и алергични реакции, както и съществени хронични положения като псориазис и склеродерма.

Третирането на рани с непосредствено приложение на куркумин в опит с лабораторни животни довело до по-бързото им укрепване с по-малко белези.

Подправката, която унищожава мазнините

Изследване от Университета „ Тъфтс “ демонстрира, че куркумата може да защищава от струпване на наднормено тегло.
В извършения опит откривателите подложили две групи мишки на богата на мазнини диета, като едната от групите трябвало всеки ден да приема добавка с куркумин в допълнение. След 12 седмици мишките от групата с куркумина били наддали по-малко тегло и натрупали по-малко мастни кафези. (Холестеролът им също бил по-нисък.)
„ Наднорменото тегло е разследване от разрастването и натрупването на мастна тъкан, което не може да се случи, в случай че не се образуват нови кръвоносни съдове – развой, прочут като ангиогенеза – изяснява Мосен Мейдани, един от откривателите, провели изследването. – Нашите данни демонстрират, че куркуминът потиска ангиогенезата в мастната тъкан на мишките, подложени на диета, богата на мазнини. “ Заключението на учените е, че куркумата и куркуминът могат да бъдат от изгода за предотвратяване от наднормено тегло и при хората.

Изобилие от здраве

Куркумата и куркуминът могат да бъдат потребни при още доста други положения.

Към тях спадат:

• Възпалителни чревни болести (болест на Крон и колит). Няколко проучвания върху животни и предварителни изследвания върху хора сочат, че куркуминът е сполучлив против заболяването на Крон и може да подкрепи стимулирането на ремисия при гноен колит. В едно от изследванията куркуминът довел до доста усъвършенстване на признаците при 207 души с възпалителни болести на червата.

• Кистозна фиброза. Това тежко заболяване поразява най-вече деца и младежи, като кара белите им дробове да се изпълват с гъста слуз. В проучване върху животни учени от „ Йейл “ разкрили, че куркуминът поправя увреждането, предизвикващо остатъка от слуз. „ Определена профилактична доза би имала добър резултат и при хората “, споделят те.

• Депресия. Проучвания върху животни са открили, че куркуминът понижава депресивните разстройства в държанието при опитни мишки, като усилва равнищата на серотонин и допамин – два химикала в мозъка, които нормално са в дефицит при меланхолия.

• Диабет вид 2. Проучвания върху животни и хора са посочили, че куркуминът подкрепя управлението на равнищата на кръвната захар и също по този начин понижава риска от обвързваните с заболяването затруднения, към които спада диабетната ретинопатия – разрушение на кръвоносни съдове в окото, което води до слепота. Куркуминът укрепва и панкреаса, който създава инсулин – хормонът, виновен за регулацията на равнищата на захар в кръвта.

• Очни болести. Увеитът е сериозна очна зараза, която може да докара до слепота. В проучване, в което били включени 32 души, куркуминът се оказал също толкоз ефикасен за лекуване на инфекцията, колкото и кортикостероидите. А в изследване, оповестено във „ Фитотерапи Рисърч “, очните капки с дестилат от куркума („ Опткеър “) посочили добър лечебен резултат по отношение на доста очни проблеми, в това число конюнктивит, синдром на сухото око и затруднения при постоперативна грижа за катарактата.

• Заболявания на жлъчката. При проучване, извършено върху хора със заболяване на жлъчката, приемът на 20 мг добавка с куркумин на ден понижил образуването на жлъчни камъни и подобрил общото положение на жлъчния мехур.

• Възрастова недъгавост на макулата. Това заболяване се показва в последователно разрушение на макулата – централната област на ретината, която е виновна за фокусирането и ясното зрение. То визира 20% от американците на възраст сред 65 и 74 години и 35% от тези над 75-годишна възраст, като се подрежда преди всичко измежду аргументите за ослепяване. Изследване върху животни, извършено в Центъра за здравни науки към Университета на Оклахома, демонстрира, че куркуминът може да предложи естествена отбрана против възрастовата недъгавост на макулата, като защищава ретината от светлинния и оксидативен стрес. Други опити с животни са открили, че куркуминът може по същия метод да защищава и от катаракти.

• Болка. Многобройни изследвания потвърждават, че куркумата понижава болката и възпалението. В едно от тях на 45 оперирани пациенти били давани дневни дози от една от следните добавки: 400 мг куркумин, 100 мг фенилбутазон или плацебо. Куркуминът довел до доста облекчение, без да има страничните резултати на лекарството.

Какво количество ви е нужно?

Приемът на богата на куркума храна е превъзходен метод да се грижим за положителното си здраве. Средностатистическият индиец приема почти по 1 чаена лъжичка куркума на ден, разпределена в три хранения, и това количество е задоволително, с цел да може индийците да се радват на удивително ниска заболеваемост от Алцхаймер, рак и диабет вид 2.

Аз предлагам дневен банкет на 500 мг добавка с куркумин за общоукрепващ резултат. (Препоръчителни дози за съответни положения ще намерите в Част IV. Подправките като естествено лекарство.)

Бъдете сигурни, че добавката с куркумин е безвредна: до момента не са следени съществени странични резултати или токсичност при банкет на до 16 грама куркумин на ден. Което се равнява на изяждането на цяла чаша куркума на ден!

Най-добре е добавката с куркумин да се приема на гладно, към 1 час преди хранене. Може да подобрите усвояването на куркумина, като го вземате в комбиниране със: сок от грейпфрут, сок от ананас, мляко или пиперин (хранителна добавка с черен пипер), както и с ястия, съдържащи лой (например зехтин) или млечен артикул (като кисело мляко).

Куркумата се комбинира добре със следните подправки:

Бахар, галангал, джинджифил, канела, кардамон, ким, кимион, кокос, кориандър, лук, резене (семена), синапено семе, сушени домати, черен пипер, чесън

и е отлично допълнение към предписания за:

доматени сосове, карфиол, къри, леща, ориз, супии всевъзможни зеленчуци, изключително карфиол и лук.

Куркумата в кухнята

Куркумата е единственият наличен източник на куркумин, по тази причина се постарайте да прибавяте допустимо най-голямо количество към храната си.

Когато се сготви, тя има мек мирис, наподобяващ ненапълно аромата на джинджифил или портокал, с леко пиперлив усет.

Тя е към момента относително нова за западната кухня и западния усет, по тази причина рядко ще се откри готвач, който да успее да употребява цяло бурканче преди датата на приключване на периода му на валидност. Това ще се промени обаче, когато разберете каква е същинската кулинарна стойност на тази фалшификация.

Къри с картофи и карфиол

Наричано още гоби в Индия, това известно ядене произлиза от северната част на страната и се сервира във всеки индийски дом. Комбинацията от куркума, лук, пипер, чесън, джинджифил и кръстоцветни зеленчуци го прави ястие с мощно противораково деяние.

2 супени лъжици растително олио
2 супени лъжици куркума
2 супени лъжици семена от кимион
1 междинна глава лук, нарязана на тънки шайби
3 скилидки чесън, накълцани
1 консерва рязани домати от 800 грама
1 междинна глава карфиол, накъсана на розички
700 г червени картофи, обелени и нарязани на едро
1/2 чаена лъжичка свеж джинджифил, ситно нарязан
1/2 чаена лъжичка чили на прахуляк
1/4 чаена лъжичка прясно надробен черен пипер
1 супена лъжица гарам масала
сол на усет
1/4 чаша едро нарязан кориандър (по желание)

1. Сгорещете мазнината в огромна тенджера на междинна температура. Запържете куркумата и кимиона за към 30 секунди, до момента в който изтърван аромата си. Прибавете лука и чесъна и сотирайте за към 8 минути, до момента в който лукът омекне, кат
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР