Научната общност в Техническия университет оспори публично номинацията на проф.

...
Научната общност в Техническия университет оспори публично номинацията на проф.
Коментари Харесай

Оспориха номинацията на проф. Джагаров за „Награда Варна” 


Научната общественост в Техническия университет оспори обществено номинацията на проф. Николай Джагаров за притежател на тазгодишната Награда Варна за забележителни научни и педагогичен достижения в региона на електротехниката, електроенергетиката и ел. обзавеждането на корабите. Това стана в пленарна зала на днешната сесия на общинския съвет, на която бяха одобрени премиите Варна в региона на културата и науката.

Случаят е без казус в историята на присъждането на Наргада Варна и граничи със скандал, защото претекстовете за възражението се аргументират с плагиатство. Становището на научната общественост в ТУ беше огласено от доцент Румен Киров. По думите му още през 2012 година научно жури е открило редица нарушавания от етично естество в активността на проф. Джагаров.

Комисията от изтъкнати български професори и един член-кореспондент в Българска академия на науките е била назначена от тогавашния ректор на ТУ проф. Фархи поради сигнали от научни дейци от Варна и страната. Специално за „ Днес+ ” доцент Киров съобщи, че журито е анализирало 17 изявления на Джагаров, които са били подложени на изобличителна рецензия.

Становището на специалистите е документирано с причини, изложени на 6 страници. „ Думата плагиатство не се загатва по една единствена причина – с цел да не бъде отнета акредитацията на целия Технически университет ”, добави още доцент Киров. Вместо общоприетия термин е използвана по-мека редакция – нарушавания на закона за авторското право и интелектуалната благосъстоятелност.

„ Наред с това Джагаров е прочут в нашите среди с двукратния си несполучлив опит да стане доцент, с двукратно отхвърлената си кандидатура за професор ”, сподели още доцент Киров. И добави, че научните звания са присъдени на Джагаров от Висшата актедитационна комисия и, както той самият изтъквал, с персоналното покровителство на Сергей Станишев.

Утвърдените от Общинския съвет носители на тазгодишната Награда Варна за принос към науката и културата:

Ето кои са номинирани за премия „ Варна “ 2018 година в системата на предучилищното и учебното обучение:

І. „ Ученик на годината ” в региона на общообразователната подготовка

Илиян Калинов Кънчев – възпитаник от ХII „ д “ клас в III ПМГ „ Академик Методий Попов “. Проявява деен интерес към естествените науки. Участва целеустремено във всички надпревари по биология и химия. Има реализирани отлични резултати на 43-та национална олимпиада по биология и здравно обучение, вследствие на което е включен в националния тим на България за присъединяване в интернационална олимпиада по биология.

ІІ. „ Ученик на годината ” в региона на професионалната подготовка

Стефчо Димитров Христов – възпитаник от IХ клас в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски “, народен играч по повдигане на тежести.
На Европейското състезание за кадети до 15 години в Прищина, Косово, 2017г., в категория 85 кг. е извоювал следните оценки:
двубой – IV място,
изтласкване – IV място,
изхвърляне – II място

ІІІ. „ Учител на годината ” в региона на предучилищното обучение

Валентина Господинова Александрова – старши преподавател в ДГ № 34 „ Лястовичка “. Учител с дълготраен професионален опит, която приема работата си като отговорност, предизвикателство и задача да подкрепя свободната изява и личностното израстване на децата. Доказателство за това са множеството забавни начинания и планове, които създава и осъществя с децата. Ползва се с доверието и признанието на педагогическата и родителската общественост.

ІV. „ Учител на годината ” в региона на обслужващите звена
Няма номинации.

V. „ Учител на годината ” в региона на главното обучение
Севдалина Недева Атанасова – старши преподавател в ОУ „ Св. Св Кирил и Методий “.

Учител с дълготраен професионален стаж. Ръководените от нея паралелки са образец за целенасочения блян учебното заведение да бъде пример за модерна просветителна среда и толерантни взаимоотношения. Работата й на възпитател утвърждава цивилен и патриотични полезности у подрастващото потомство. Професионалната й отдаденост се употребява с признанието и обичта на възпитаници и родители.

VI. „ Учител на годината ” в региона на междинното обучение
Елена Труфчева Димитрова – старши преподавател по информатика и осведомителни технологии в МГ „ Д-р Петър Берон “.

Цялостната й активност като преподавател демонстрира високия й професионализъм при работа с учениците в класни и извънкласни действия. Възпитаниците й се показват чудесно и са спечелили огромен брой златни, сребърни и бронзови медали от национални и интернационалните надпревари по информатика.

VII. „ Учител на годината ” в региона на професионалната подготовка

Тодор Методиев Тодоров – старши преподавател по хореография в СУ „ Елин Пелин “. Учител с доста добра научна, методическа и педагогическа подготовка. Ръководител е на художествено-творческия танцов състав на СУ „ Елин Пелин “. Учениците му са спечелили многочислени оценки от интернационалните и национални състезания.

VIII. “Колектив на годината ” в региона на предучилищното обучение

ДГ № 31 „ Крилатко “ с шеф Елена Янкова Ташева. Колективът се отличава с висок професионализъм, нововъведение и разпоредителност. Прилага истински и ексцентрични просветителни тактики. Взаимодейства си интензивно с неправителствени организации, което е залог за стабилно развиване, гражданска позиция и разцвет. Екипът има документи, грамоти и награди от разнообразни състезания, надпревари и фестивали.

ІХ. „ Колектив на годината ” в региона на главното учебно обучение и обслужващите звена

ОУ „ Цар Симеон I “ с шеф Стоянка Иванова Велянова. Педагогическият екип е с одобрен висок професионализъм и публичен престиж, които се дължат на новаторското образование и високите резултати в образователната и извънкласна активност. Стремежът за реализиране на високи резултати в просветително – възпитателния развой, комбиниран с амбициозност и непримиримост на целия колектив, са повода за множеството високи достижения на възпитаници и учители в олимпиади, надпревари и състезания. Доказателство за това са многочислените извоювани оценки.

Х. „ Колектив на годината ” в региона на междинното учебно обучение и обслужващите звена

IV Eзикова гимназия „ Фредерик Жолио Кюри “ с шеф Веселина Йорданова Тотева. 60 години история и самопризнание! Безспорен отзив за професионализма на педагогическия екип са блестящите резултати на възпитаниците на гимназията от участия в редица интернационалните, национални състезания и олимпиади. Заслужена горделивост и самопризнание е персоналната премия на шефа, почетен с декрет на Президента на Франция със званието „ Кавалер на националния медал за заслуги “.

Номинациите в областта на науката и висшето обучение са:

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. – за научно-творчески достижения, преподавателска активност в региона на езикознанието и общия й принос в одобряването на град Варна като интернационален езиков център Предложениe от Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „ Света Марина “ – Варна с началник доктор Калин Колев Михов – за принос в развиването и използването на новаторски медицински способи и технологии в ортопедията във Варна Предложениe от Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации.
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник доцент доктор Валентина Русева Тодорова – за научно достижение по план „ Проучвания на положението на морската околна среда и възстановяване на стратегиите за мониторинг, създадени според РДМС (ISMEIMP) Предложение от Института по океанология към Българска академия на науките

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. доктор Росен Николаев Николаев – за монографията му „ Оптимизиране планирането на производствено–транспортни действия на предприятието с относителни критерии “ Предложение от Икономически университет – Варна
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник капитан II сан проф. доктор Мирослав Йорданов Цветков – за осъществяването на научния план „ Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България “ Предложение от ВВМУ „ Никола Йонков Вапцаров “

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогичен достижения в региона на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите Предложение от ВВМУ „ Никола Йонков Вапцаров “
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър ” – за план Студентска лаборатория „ Варна – град за хората “ взаимно с Община Варна Предложение от ВСУ „ Черноризец Храбър “

Номинациите за премия „ Варна “ в региона на културата бяха одобрени с цялостно единогласие от отрасловата комисия към Общинския съвет.

Голямата премия тази година ще получи поетът Валери Станков за изцяло творчество. В раздел „ Литература “ оценката ще отиде при Панко Анчев за издаденото литературно-критическо проучване „ В зоната на разпада “.

В категория „ Изобразителни изкуства “ е номиниран Пламен Аврамов. Той получава признанието за показване на юбилейната му галерия за статуя и рисунка през 2017 година в Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “.

Наградата в раздел „ Театър “ е за Симеон Лютаков – за забележителното му показване в ролята на служителя на реда Давид в „ Едноокият цар “ от Марк Креует, в това число и на два интернационалните фестивала в Сърбия и Черна гора, и за Цветина Иванова – за блестящото й осъществяване в премиерната за България режисура „ Влюбеният Шекспир “ от Ли Хол в функциите на Виола/Кент/Ромео/Жулиета.

Номинираните в категория „ Музика “ са Духовият оркестър на Военноморските сили, с диригенти капитан III сан Мирослав Якимов Трифонов и капитан – лейтенант Георги Емилов Зайранов, и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент с огромни достижения в региона на музиката.

Балетният състав на Държавна опера – Варна също е измежду призьорите. Наградата в раздел „ Опера “ е за екипа, осъществил балета „ Лебедово езеро “ с хореограф Светлана Тоншева.
В категория „ Танц “ приз ще получи Милена Попова, хореограф, възпитател и началник на балет „ Мелади “, печелил редица награди и номинация за Световна танцова купа. Другият отличен в този раздел е университетският танцов спектакъл „ Черноризец Храбър ” с живописен началник проф. Петър Ангелов – за достижения в танцовото изкуство.

Екипът на Българска национална телевизия Варна е номиниран в категория „ Кино “. Той получава признанието за документалния филм „ Около света за 202 дни “ със сценарист Бистра Варнева, оператор Георги Христов, компютърен монтаж инж. Светлана Николова, режисьор Мариета Бобева. Филмът е отдаден на околосветското корабоплаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „ Кор Кароли “.

В раздел „ Журналистика “ победител е Емилиян Ялъмов, награден за висок професионализъм и отразяване на културния живот в община Варна и за двата кино лентата на Българска национална телевизия Варна „ № 1 – туризмът “ – „ Светският искра на Варна “ и „ Варна време за шоу “.

За поредна година в категория „ Архитектура “ няма номинация.
Наградите по традиция ще бъдат връчени в навечерието на 24 май – Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност. Преди това номинираните за оценката би трябвало да получат утвърждението и на Общинския съвет.

На днешното съвещание ръководителят на комисията Даниела Димова насочи покана за взаимен концерт в Деня на Европа – 9 май, под патронажа на кметовете на Варна и Дордрехт. Концертът, който е с начален час 19:00 на сцената на Държавната опера, ще се състои от две елементи по 45 минути.

Първата част ще е осъществяване онлайн под диригентството на Ян фан Манен /оркестър/ и Цветан Крумов /хор/, а във втората на видео стена феновете ще могат да видят Младежкия филхармоничен оркестър на Дордрехт – побратимен с Варна град. В същия ден и час в холандския град ще стартира еднакъв концерт. Такъв музикален конгрес се организира за първи път, а уредниците са подготвили и специфични видео приветствия от кмета на Варна Иван Портних и на Дордрехт Ваутер Колф.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР