Научната общност се подготвя за борба с бъдещите пандемии. Следващата седмица

...
Научната общност се подготвя за борба с бъдещите пандемии.
Следващата седмица
Коментари Харесай

Болестта Х: тайният план на СЗО за спасяване на света от пандемия

Научната общественост се приготвя за битка с бъдещите пандемии.

Следващата седмица на Световния стопански конгрес в Давос международните водачи ще разискват по какъв начин да предотвратят една бъдеща незнайна и непозната „ болест Х “, която съгласно прогнозите на Световната здравна организация (СЗО) може да убие 20 пъти повече хора, в сравнение с неотдавнашната зараза от новия ковид.

Болестта Х притегля вниманието на СЗО от 2017 година насам, когато бе избрана като предпочитана за проучване наред с COVID-19, вируса Ебола, SARS, MERS, Zika и други.

След експлоадирането на коронавирусната зараза СЗО неведнъж предизвести за огромната възможност от възникването на бъдеща пандемия. Работата по предотвратяването на световна пандемия се усложнява от обстоятелството, че откривателите не се занимават с прочут патоген – чака се в бъдеще да се появи евентуално рисков вирус.

Кейт Келанд, основен теоретичен помощник в Коалицията за нововъведения в региона на готовността за епидемии и създател на книга за заболяването X, съобщи в подкаста на радио WEF Davos предходната година, че свеждането до най-малко на въздействието на незнаен патоген изисква доста проучвания на към този момент известни вирусни фамилии. Тя даде образец с COVID-19, чийто надзор е бил улеснен от предходните проучвания на вируси от фамилията на коронавирусите.

Келанд означи също по този начин, че посредством проучванията на имунизациите против SARS и MERS са получени значими данни за коронавирусите. Тези проучвания на 25-те фамилии вируси, които могат да причинят заболяване при хората, могат да дадат скъпи сведения за патогени, които към момента не съществуват.

Като образец от действителния живот тя уточни маймунската едра шарка, против която към този момент има ефикасна ваксина, защото тя е в същото семейство като дребната шарка, едрата шарка и други вируси, които имат общи характерности.

Идеята е да се вършат проучвания и разработки в региона на ваксинологията, което ще помогне на света да се приготви за битка с новите вируси, преди те да се появят. Келанд акцентира, че е значимо да се сътвори световно вместилище на познания за патогените, засягащи хората, което е част от задачата на CEPI.

Според Келанд с подобаваща научна база и изследователска инфраструктура пандемията от хипотетичната болест X може да бъде спряна за 100 дни. Тя акцентира, че това е голямо начинание, само че е изпълнимо.

Темата за заболяването Х ще бъде разисквана на 17-ти януари на WEF (Световния стопански форум), където Центърът за здраве и медицина на WEF ще се срещне с представители на СЗО и други медицински специалисти. WEF (The World Economic Forum) също по този начин работи върху научна рамка за подготовката за епидемии и пандемии и създава своите стратегии за проучване на патогени.

Келанд предизвести, че изпреварването на заболяването Х ще изисква мощно интернационално съдействие и запаси. Тя напомни, че даже когато интернационалните връзки са били обтегнати, като да вземем за пример по времето на Студената война, съдействието е било допустимо: Съединени американски щати и Русия са си разменяли ваксини, до момента в който са работили за премахване на едрата шарка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР