Научната кариера на биолога в Държавния университет в Орегон Франсис

...
Научната кариера на биолога в Държавния университет в Орегон Франсис
Коментари Харесай

Промените в климата водят за смърт от липса на кислород за милиони морски видове

Научната кариера на биолога в Държавния университет в Орегон Франсис Чан стартира, когато той е постдокторант, подготвящ се за първия си проучвателен поход край крайбрежията на Орегон, когато обаче получава позвъняване, което го изпраща на напълно друго пътешестване.

Рибарите в Орегон към този момент са били почнали да оповестяват за странни събития в близост. Те са вадили мрежа след мрежа цялостни с мъртви раци и октоподи, които се изкачват по въжетата на риболовците, с цел да избягат от нещо, което хората не могат да видят. Тъй като към този момент е бил резервирал лодката, Департаментът по морски живот и дива природа в Орегон насочва молба към Чан да отиде да потърси явни виновници за този феномен – като разлив на нефт или черен прилив.

Едва когато пуска подводни датчици в региона, той схваща какво не е наред: равнищата на разперен О2 в региона падат толкоз рисково ниско, че морските същества стартират да бягат по всички вероятни способи, в битката си да оцелеят. Тези, които не са съумели да избягат и да се спасят, са оставали на сигурна гибел, като по този метод се е основало голямо всеобщо гробище по дъното на океана.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР