Научен преглед на броя на насекомите показва, че 40% от

...
Научен преглед на броя на насекомите показва, че 40% от
Коментари Харесай

Намаляването на насекомите застрашава света

Научен обзор на броя на насекомите демонстрира, че 40% от типовете претърпяват "драматични темпове на спад " по света, предава Военновъздушни сили.
Изследването демонстрира, че пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите, съобщи БГНЕС.
Но откриватели настояват, че някои типове, като да вземем за пример домашната муха и хлебарката, са в нещо като напредък.
Общият спад на насекомите се дължи на интензивното земеделие, пестицидите и изменението на климата.
Насекомите съставляват по-голямата част от живите същества, живеещи на сушата и и са от основна изгода за доста други типове, в това число за хората. Те са главната храна на птици, прилепи и дребни бозайници; опрашват към 75% от културите в света; подхранват почвите и контролират броя на вредителите.
Много проучвания през последните години демонстрират, че обособени типове инсекти, като пчелите, са претърпели голям спад, изключително в развитите стопански системи.
Но нов документ дава по-широк взор.
Публикуван в списание „ Байолоджикал консервейшън “, той преглежда 73 съществуващи изследвания от целия свят, оповестени през последните 13 години. Изследователите откриват, че спадът в съвсем всички райони може да докара до изгубване на 40% от насекомите през идващите няколко десетилетия. Една трета от насекомите са класифицирани като застрашени.
"Основният фактор е загубата на местообитания, заради селскостопанските практики, урбанизацията и обезлесяването ", съобщи водещият създател доктор Франсиско Санчес-Байо от университета в Сидни. Второ, възходящото потребление на торове и пестициди в земеделието в международен мащаб и замърсяването с химически замърсители от всевъзможен тип, е известно, че има огромно въздействие. "
Някои от най-важните моменти от изследването включват скорошния спад на летящите инсекти в Германия и големия им спад в тропическите гори в Пуерто Рико, свързани с повишението на световните температури.
Други специалисти настояват, че констатациите са "сериозно отрезвяващи ".
"Не става въпрос единствено за пчелите, или даже за опрашването и храненето - намаляването включва и бръмбари, които рециклират боклуци и инсекти като водни кончета, които поддържат живота в реки и езера ", споделя Мат Шардлоу от английското съдружие „ Бъглайф “.
"Става все по-очевидно, че екологията на нашата планета се унищожава и има потребност от интензивни и световни старания за прекратяване на тези ужасни трендове. Да се разреши бавното очистване на живота на насекомите да продължи, не е разумен вид. "
Авторите са загрижени за въздействието на намаляването на насекомите върху питателните вериги. Много типове птици, влечуги и риби, зависещи от насекомите като главен източник на храна, е евентуално да бъдат унищожени.
Докато някои от най-важни типове инсекти са на изгубване, прегледът също по този начин открива, че дребен брой типове евентуално ще могат да се приспособяват към изменящите се условия и да се оправят добре.
"Бързо размножаващите се инсекти евентуално ще процъфтяват поради по-топлите условия, тъй като доста от техните естествени врагове, които се развъждат по-бавно, ще изчезнат ", споделя проф. Дейв Гоулсън от Университета в Съсекс. "Много е евентуално да се разделим с дребен брой инсекти вредители, само че ще загубим и всички прелестни типове, които харесваме, като пчели, мушички и пеперуди, които правят чудесна работа с преработката на скотски боклуци. "
Професор Гоулсън декларира, че някои упорити, приспособими, необятно публикувани типове - като домашни мухи и хлебарки - наподобява са в положение да живеят удобно в средата, основана от индивида и са развили устойчивост към пестициди.
Той прибавя, че до момента в който цялостното обръщение е обезпокоително, има неща, които хората биха могли да създадат, като да вземем за пример градините си по-приятелски за инсекти, да не употребяват пестициди и да купуват органични храни.
Необходими са още проучвания, защото 99% от доказателствата за понижаване на насекомите идват от Европа и Северна Америка, като съвсем няма данни от Африка или Южна Америка.
В последна сметка, в случай че изчезнат голям брой инсекти, те ще бъдат сменени, само че ще отнеме дълго, дълго време.
"Ако погледнете какво се е случило с огромните изгубвания в предишното, в резултат на огромни радиационни предавания, дребното типове, които са се приспособили, са заели всички налични ниши и са се трансформирали в нови типове, " сподели проф. Гоулсън.
„ Така че, дайте им милион години и аз не се колебая, че ще има цяло многообразие от нови същества, които ще се появят, с цел да заменят унищожените през 20 и 21 век. Което, опасявам се, не е огромна разтуха за нашите деца. “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР