Научен екип от професори, доценти и доктори по икономика и

...
Научен екип от професори, доценти и доктори по икономика и
Коментари Харесай

Научният екип на ВУЗФ предложи на Министерски съвет план от мерки за справяне с икономическата криза

Научен екип от професори, доценти и доктори по стопанска система и финанси на Лабораторията за научно-приложни проучвания VUZF Lab към Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) излезе с проект от ограничения, с които страната да се оправи с все по-реалната икономическа рецесия, която следва поради пандемията от COVID-19.

В него екипът на VUZF Lab предлага някои дейности, които могат да бъдат приложени от страната и финансовите институции, с цел да се резервира жизнеспособността на българската стопанска система, без това да повлияе отрицателно върху държавния бюджет. В рамките на 40 страници специалистите обрисуват едни от най-важните стъпки, които да бъдат подхванати. Подкрепа за обезпечаване на непоклатимост на финансовата система и въвеждане на подобаващи механизми за финансово подкрепяне на засегнатите браншове, разсрочване на отговорности към страната за подкрепяне на засегнатите бизнес действия, както и поощряване на производството на витално значими браншове, са част от рекомендациите.

От VUZF Lab оферират още механизми, посредством които да се насърчи заетостта в изискванията на рецесия, както и стимулиране на финансовите пазари и потребление на механизмите на застрахователните сдружения. " Именно тласъците за обезпечаване на настоящ финансов пазар е решение за бързото възобновяване на бизнеса от загубите, които актуалната рецесия ще донесе ", пишат в рекомендациите си от VUZF Lab.

Те оферират да се сътвори Фонд за непоклатимост на финансовите пазари с начален капитал от 50 млн. лева, чиято цел да бъде да подкрепя обществени сдружения, които емитират акции и облигации. Друга мярка за поддръжка на финансовите пазари в проекта е да се работи върху предложение на данъчни тласъци за играчите на пазара.

От VUZF Lab предлагат още страната да изиска от избрани надзорни органи (БНБ, КФН, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт и др.) лист с съответни оферти за понижаване на административната тежест върху предприята за период от шест месеца, както и да се направи всичко допустимо по повод облекчение на условията и удължение на периодите по процедури за кандидатстване по европейски планове и стратегии.

" Целта е обезпечаване на действителни и необятни благоприятни условия за оптимално ефикасното кандидатстване и надлежно - достъп до безплатна финансова помощ на евентуалните бенефициенти от другите браншове на стопанската система, като с изключение на за частния бранш, това се отнася и за обществения ", показва още научно-преподавателският експертен колектив на Лабораторията на ВУЗФ.

Целия проект с ограничения е качен на уеб страницата на VUZF Lab - www.vuzflab.eu. Той е изпратен до Министерски съвет и всички основни държаввни институции, работодателски организации, асоциации и синдикати. Изготвянето му е част от задачата на Лабораторията за научно-приложни проучвания на ВУЗФ да бъде в интерес на българската стопанска система посредством теоретичен капацитет и създаването на новаторски и ефикасни решения. В тежък миг като сегашния, когато целият свят е изправен пред невиждана здравна пандемия и световна икономическа криза, екипът на VUZF Lab се стреми да даде безплатно своя принос, с цел да помогне утрешният ден да бъде по-благоприятен за жителите на България.

От VUZF Lab организират и специфични корпоративни образования за компании в разнообразни области, измежду които финанси, обезпечаване, пенсионно обезпечаване, бизнес мениджмънт, ръководство на човешките запаси, недвижими парцели, фондова борса и финансови пазари, ръководство на еврофондовете, счетоводство и одит, данъчно право, трудово право, GDPR, ръководство на риска, организационно държание и бизнес логика на психиката, бизнес връзки и др.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР