„Нацията ни е продадена“: Армения е изправена пред бежанско изселване от Нагорни Карабах

...
По Лачинския коридор, планински път, свързващ Нагорни Карабах с Армения,
Коментари Харесай

По Лачинския коридор, планински път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, хиляди етнически арменци се борят да пресекат границата, бягайки от военното превземане на спорната територия от Азербайджан в сърцето на конфликт от три десетилетия. Екипът на FRANCE 24 посети граничен контролно-пропускателен пункт и проследи бежанци до временен приют в Горис в Армения. |

На границата между Армения и Азербайджан пристигат коли и камиони един по един, пълни с разселени семейства, бягащи от Нагорни Карабах, като по-голямата част от населението на анклава.

„Ние не просто чакаме семействата си; чакаме целия Нагорни Карабах“, казва един мъж, чакащ роднините си на границата.

„Как да се върнем? Нашият Карабах вече няма да съществува. Няма помощ от никоя страна, никоя държава не говори вместо нас“, добавя Григор, един от многото хора, които нетърпеливо чакат близките си на границата.

Конфликтът в Нагорни Карабах: Как Азербайджан принуди Армения да отстъпи

Изтощени от пътуването си, бежанците се регистрират в Червения кръст в палатки, където им се дава храна и напитки, преди да се насочат към градовете в региона.

На около 25 километра от границата, планинският град Горис прие хиляди бежанци, използвайки местния театър като временен подслон.

Но Горис е само транзитен пункт за бежанците. Много са изгубени, не знаят къде да отидат, все още са в шок и скърбят за това, което са оставили след себе си.

„Взехме децата си и напуснахме домовете си, за да дойдем тук, за да намерим убежище“, казва Родмила, борейки се със сълзите . „Нацията ни беше продадена от правителство, което не знае какво прави.“

Арменското правителство казва, че е готово да приеме 40 000 разселени семейства и благотворителните организации работят денонощно, за да помогнат за постигането на тази цел.< p>„Чувстваме се смазани, ситуацията е трудна“, казва благотворителният работник Даяна. „Идват много бежанци и не мисля, че страната ни е готова за това.“

Щракнете върху плейъра по-горе, за да гледате пълния репортаж на Лиза Каминов, Талине Оунджян и Мохамед Шабан.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР