Националното управление на САЩ за аеронавтика и космически изследвания (НАСА)

...
Националното управление на САЩ за аеронавтика и космически изследвания (НАСА)
Коментари Харесай

НАСА изстреля сондата Паркър

Националното ръководство на Съединени американски щати за аеронавтика и галактически проучвания (НАСА) изведе автоматизираната станция Parker Solar Probe за проучване на Слънцето.

3-2-1… and we have liftoff of Parker #SolarProbe atop @ULAlaunch’s #DeltaIV Heavy rocket. Tune in as we broadcast our mission to “touch” the Sun: https://t.co/T3F4bqeATB pic.twitter.com/Ah4023Vfvn
— NASA (@NASA) 12 август 2018 година
Космическият уред се насочи на пътешествието благодарение на тежката ракета-носител Делта-4, която започва от космодрума на Кейп Канаверал, щата Флорида, оповестява БГНЕС.
Главната цел на сондата " Паркър " е да разкрие тайните на необикновената атмосфера към Слънцето. Апаратът има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера, където ще изследва небесното тяло. Проектът Parker Solar Probe е на стойност 1,5 милиарда $.
Сондата е с размерите на автомобил, само че е направена особено да издържи голямата жега на обсъждания обект. Това ще е най-близкото проучване на Слънцето, правено в миналото в историята на човечеството.
Мисията е планувана за 7 години и за това време сондата би трябвало да премине 24 пъти през короната. „ Паркър Солар “ е обгърната с термозатен щит и се допуска, че той ще я защищити от топлинното лъчение, защото устоя на температура до 1 300 градуса по Целзий.

We have confirmation that the #ParkerSolarProbe solar panels have been deployed. pic.twitter.com/c0n2FfaVKH
— NASA_LSP (@NASA_LSP) 12 август 2018 година
Учените се майтапят, че на този щит даже Капитан Америка би завидял, разяснява БНР.
Вчера Американската галактическа организация НАСА отсрочи за през днешния ден изстрелването на слънчевата сонда " Паркър ". По време на противоположното преброяване преди старта се е присъединила тревога за проблем и това е принудило организацията да анулира изстрелването.
Веднага след изстрелването стартира слагането на върхове. Досегашният първенец, достигнал най-близо до слънцето е Helios 2, минал 43 милиона километра през 1976 година „ Паркър Солар “ се чака да усъвършенства този връх, а по време на най-близките си слънчеви преходи, ще се спусне през короната със 690 км/ч и ще сложи и скоростен връх.
За първи път НАСА кръщава собствен галактически транспортен съд на жив човек. Совалката носи името на астрофизика Юджийн Паркър, който на млади години пръв позволява, че на Слънцето има ветрове. Мнозина са скептични, само че уредът “Маринър 2” на НАСА потвърждава неговото изказване години по-късно. Днес Паркър е на 91 години и дружно със фамилията си ще участва на изстрелването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР