Националното тол управление възнамерява да поиска разширяване на обхвата на

...
Националното тол управление възнамерява да поиска разширяване на обхвата на
Коментари Харесай

Готви се увеличаване на обхвата на тол системата

Националното тол ръководство има намерение да изиска разширение на обсега на въведената през март тол система, с цел да усили приходите. Това стана ясно от думите на шефа на управлението проф. Олег Асенов пред Българска национална телевизия.

Бе изтъкнато, че поради рецесията с ковид има голямо разминаване сред заложените доходи и постъпленията. За първите три месеца от стартирането ѝ в употреба при започване на март тол системата тя е генерирала 27 млн. лева доходи, а проектите бяха годишно да събира 450 млн. лв. за бюджета.

Тежкотоварният трафик по време на рестриктивните мерки поради пандемията е намалял със 70% . И от началото на годината до края на май страната е събрала общо 190 млн. лева - 27-те млн. от тежкотоварни камиони посредством тол системата и 163 млн. от винетки за леки и лекотоварни автомобили. А от въпросните 27 млн., 10 млн. са от таксуване с бордови устройства, а 17 млн. от маршрутни карти.

" Ако съпоставим приходите от предходната година с приходите в този момент, можем да кажем, че ние на месечна база сега за ТИР-овете, даже в изискванията на изолацията и извънредното състояние, имаме същите доходи ", заяви Олег Асенов.

Отчетено е, че притежатели на 54 000 ТИР-ове са си закупили бордови устройства, само че единствено 47 000 интензивно работят с тях и толуват. Според Асенов някои камиони към момента са по гаражите, тъй като не е пристигнало времето, в което да извършват по-активно действия, а други са в области, да вземем за пример като Смолянска, в която няма нито веднъж в обсега на тол системата.

Точно по тази причина имало цели области в България (като Смолянска), в които няма нито един основен път или автомагистрала и надлежно няма тол таксуване. Така че тол ръководството ще предложи разширение на обсега .

Асенов посочи и други образци за райони без тол система, с които явно искаше да покаже, че там би трябвало да се построи такава. Така било в област Добрич, където само панорамният крайбрежен път е първокачествен, само че пък той не бил " най-привлекателният за маршрутите на транспортния отрасъл ". Проходът на републиката също е напълно освободен, а по този начин също цялата второкласна и третокласна пътна мрежа, уточни Асенов.

Кои тъкмо пътища ще бъдат върнати назад в тол системата, щяло да стане ясно след договаряния сред районното министерство, автобусните и тежкотоварните превозвачи.

Първоначално, още преди въвеждането на системата, тя бе планувана да носи доходи от над 1 милиарда лева на година. Но превозвачите възроптаха и след срещи с премиера Бойко Борисов той пое ангажимент да им помогне . В резултат обхватът на системата бе понижен да малко повече от 3000 км от общо 20 000 км пътна мрежа в България. Затова и предстоящите доходи станаха 450 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР