Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест

...
Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест
Коментари Харесай

Търговци на горива започват протести с жълти жилетки, готвят се да затворят граници

Националното съдружие на търговците и превозвачите на горива стартира митинг на „ жълтите жилетки “ още тази седмица, разгласи пред БНР представителят на сдружението Симо Симов.
 Депутатите дефинитивно одобриха противоречивите промени в закона за горивата
Планират се демонстрации във всички огромни градове, както и затваряне на няколко граници.

„ Хората са обезверени и към този момент не устоят, борят се за хляба си. Отчаяните хора са подготвени на всевъзможни дейности “, заяви той.

Повод за митинга са измененията в Закона за горивата, който съгласно членовете на сдружението слага пред тях неизпълними условия.

В сдружението членуват към 100 компании.

Протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни, означи Симо Симов. Той добави, че към този момент сдружението няма контакт с уредниците на „ жълтите жилетки “ във Франция, само че поставят старания, с цел да осъществят подобен и да ги поканят в България.

„ Положихме доста старания да решим по юридически и дипломатически път прекъсването на този неправдив лобистки закон, който поражда голям монопол. В последна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова взехме решение, че ще стартираме протестни дейности, като излезем на улицата до цялостното прекъсване на закона. Към днешна дата насочваме апел към държавните институции, президент, министър председател, Народно заседание, омбудсман за прекъсване на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон “, разяснява Симов. Той разяснява, че  само институцията на омбудсмана им е обърнала внимание. Очаквали са поддръжка и от президента, само че не са я получили. „ Безкрайно разочаровани сме от президентската институция “, акцентира той.

Законопроектът беше импортиран от депутата от Обединените патриоти  Емил Димитров - Ревизоро и преди окончателното му приемане претърпя дребни промени.Измененията в него плануват при регистрация всеки търговец на горива да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи отговорности по някой от законите, регулиращи активността им. В последна сметка депутатите одобриха размерът на обезпеченията да бъде по-малък от в началото планувания. За огромните търговци те са в размер на 500 хиляди лв., а за търговия на дребно обезпечението е 20 000 лева Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хиляди лв.. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лева

Уставният капитал на компания, искаща да търгува с горива на едро, би трябвало да е 1 млн. лева Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е импортиран капитал не по-малък от 20 хиляди лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР