Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е коректен

...
Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е коректен
Коментари Харесай

Росен Желязков не обещава безоблачен мандат на общините


Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) е правилен и благонадежден сътрудник на Народното събрание, тъй като изключително в моменти като сегашния е оня представител на общините, а посредством тях и на хората, който пази техните ползи.

Toва съобщи ръководителят на 49-то Народно заседание Росен Желязков по време на встъпителна конференция на общинския мандат на НСОРБ в интервала 2023-2027 година

Той изясни, че общините седят най-близко до хората, до техните потребности и потребности, свързани освен с административни услуги, само че и помощ за всеки един жител на територията на общините. Мандатът на кметовете и на общинските съветници е обезпечен от Конституцията и не зависи от политическите турбуленции, посочи Желязков. Той поздрави новоизбраните кметове, общински препоръки и кметове на кметства, тъй като това е знак на доверие на локалната общественост.

По думите му няма гаранции, че провокациите пред общините са отминали и новият мандат ще бъде слънчев. Фактът, че сега в Конституцията не се оферират промени в института на локалното самоуправление демонстрира, че това е един резистентен парламентарен модел. Във фокуса на българските общини сега е приемането на Бюджет 2024. Дебатите по бюджета към този момент са почнали и през днешния ден ще бъде гласуван на първо четене. На второ четене бюджетът би трябвало да мине в дните преди Коледа, очерта пътят на финансите за идната година Желязков.

Той посочи, че общините ще могат да поправят плановете си, с цел да получат финансиране, до март месец. Предвижда се районният министър да подписа съглашение с всяка община, който да работи до 2026 година Това значи, че целите би трябвало да бъдат доста добре структурирани, с доста ясни периоди и резултатът би трябвало да бъдем забележим за всички, изясни Желязков.

Той счита, че депутатите и Народното събрание ще могат да съумеят да отговорят на паниките на общините сред първо и второ четене в държавния бюджет. Друга значима тематика, която следва да обсъдим е въпросът за финансовата децентрализация на общините. Това е един въпрос, на който в никакъв случай не му идва времето, само че е тематика на вниманието на всички. Бях секретар на Столична община, когато въпросът бе подложен за разглеждане. Очертаваше се до 2 година да е решен - до 2009 година да сме постигнали финансова децентрализация. Затова и може би този въпрос не е към Министерския съвет, а към Народното събрание, разясни Желязков.

Третата значима тематика пред общините е да има положително ръководство на рецесиите при бедствия и повреди.

Росен Желязков добави, че при започване на мандата общините имат много по-голям възторг, а заемът на доверие на хората - по-голям.
 Правителството поддържа финансовата децентрализация на общините
Правителството поддържа финансовата децентрализация на общините

Но откакто Министерството на финансите изготви деликатен анализ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР