Националното сдружение на общините в България предлага да има специален

...
Националното сдружение на общините в България предлага да има специален
Коментари Харесай

Общините предлагат специален фонд за ремонт на четвъртокласни пътища

Националното съдружие на общините в България предлага да има специфичен фонд за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в страната. Това заяви кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник–председател на Сдружението на общините, представен от БНР.

Предложението е отправено към вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Водени са диалози годишно за задачата да бъдат планувани 300 милиона лв., а кметовете се надяват предлагането да бъде признато.

Димов акцентира, че в община Димитровград част от общинската пътна мрежа е изцяло ремонтирана, само че има прави, които десетилетия са оставени да се разрушават. Такъв е главният път за село Крум. За да бъде ремонтиран пътят, са нужни няколко милиона лв.. Общината няма опция да отдели средства и единственият метод е да ги изиска от страната. Димов припомня, че страната е отпуснала към този момент 2 милиона лв. и с тях е ремонтирана различната права към селото.

По думите му републиканската пътна мрежа е към 20 000 километра, толкоз е и общинската пътна мрежа. Съотношението в средствата, които се влагат в едната и в другата, е 1:8. Осем пъти повече се влагат средства – по европейски стратегии или от държавния бюджет, в републиканската.

Така, с цел да получи една община сходни средства за ремонт на четвъртокласни пътища, до момента се разчитало на постановленията на Министерски съвет, с които страната отпуска пари на кметствата. Това обаче нормално става след сделки и постоянно има удовлетворени и недоволни общини. „ Към момента няма планувани средства “, прецизира Иво Димов.

Затова от НСОРБ упорстват да има обмисляне и бъде основан фонд със заделени пари за ремонт на общинските пътища. Този фонд да се ръководи от Министерство на регионалното развитие и да се кандидатства с планове от страна на общините, оферират от Сдружението на общините.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР