Националното съвещание на прокуратурата в Бояна приключи с приемане на

...
Националното съвещание на прокуратурата в Бояна приключи с приемане на
Коментари Харесай

Пълният текст на декларацията за независимост, която прокурорите приеха с мнозинство

Националното заседание на прокуратурата в Бояна завърши с приемане на обща позиция, която беше гласувана единомислещо от всички магистрати на събитието. Тя ще бъде изпратена до български и европейски институции и ще упорства за самостоятелност на държавното обвиняване.

Върховенството на закона е основен принцип в демократичните страни, а член Втори от Договора за Европейския съюз дефинира зачитането му за най-важна полезност, са споделя в позиция на прокуратурата.
Ето какво още декларират прокурорите:
Още през 2006 година Съдът на Европейския съюз е определил „ независимостта на правосъдната власт “ като независимо разбиране на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на правосъдната власт във всяка държава-членка би трябвало да са предпазени от външна интервенция, застрашаваща тяхната самостоятелност при вземането на решения.
Прокуратурата на Република България като част от правосъдната власт има съществена роля в одобряването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да заплашват нейната самостоятелност посредством оказване на напън е сигнален знак за назряващ проблем.
 Напрежение и драконовски ограничения на сбирката на прокурорите, делегати с листовки Гешев - срам (ВИДЕО) Напрежение и драконовски ограничения на сбирката на прокурорите, делегати с листовки " Гешев - срам " (ВИДЕО)
Внушителен брой служители на реда и жандармеристи са изпратени в Бояна, с цел да охраняват Националното заседание, на което основният прокурор Иван Г...

Темата за промени в прокуратурата от години намира всекидневно проявяване в политическия живот. Колкото по-активна и обединена е прокуратурата, толкоз повече са офанзивите против нея.
Предприетите невиждани дейности по наказателно гонене провокираха невиждан напън против прокуратурата. Ежедневно сме изложени на политически нападки и несъвместими с конституционния ред хрумвания за промени. Политическото говорене обаче би трябвало да има граници и те да свършват там, където се протяга ръка на същностните детайли на прокурорския статут.
Тези граници бяха преминати и то гладко, демонстративно, в държава-членка на Европейския съюз, призвана да пази европейските полезности. С апелите за „ реподбор “ на българските прокурори се мина разграничителната линия, оттатък която мъчно можем да приказваме за господство на закона. Тези апели засягат несменяемостта, която подсигурява независимостта ни. Затова сме длъжни да реагираме и да се противопоставим. Заявяваме ясно, че все пак ще продължим да работим със същите темпове и мотивация и няма да се поколебаем да търсим отбрана при разпознаването на всеки риск за върховенството на закона.

 Гешев: Наричат ни мафия, тъй като внесохме в тъмнината светлина Гешев: Наричат ни мафия, тъй като внесохме в тъмнината светлина
" Прокуратурата е обект на офанзиви от всевъзможен темперамент, обиди и какво ли още не. Цена, която заплащат за жалост и нашите фамилии. Защо...
Независимостта е право на прокурорите и на следователите, а страната е длъжна да обезпечи безпрепятственото й реализиране. Нейното отстояване подсигурява осъществяването на служебните ни отговорности в послушание единствено на закона, по познание и разбиране, без влияние на субективни визии и заинтригувани среди, в работа на истината и справедливостта.
Независимостта обаче не е единствено право, а обвързване и отговорност за всеки един от нас. Затова сме длъжни да я пазиме като се произнасяме по съвест и закон, свободни от всякакво влияние.
Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейските полезности и да се управлява от Конституцията и законите на страната.

Ще потвърждаваме волята си за гонене на всички незаконни прояви. Дали сме явен знак за обединен метод по отношение на всеки, за който са събрани доказателства за осъществено закононарушение. Прокуратурата работи и ще продължи да работи за издигане на престижа си и за повишение на публичното доверие. Наясно сме, че не можем да успеем сами и изолирани от институциите със сходни по закон функционалности. Ще работим в изискванията на дейно взаимоотношение и градивно съдействие при прецизно съблюдаване на правилото на разделяне на управляващите.
 Огнян Дамянов: Лустрация и реподбор са алената линия, която не би трябвало да бъде прекрачена Огнян Дамянов: Лустрация и реподбор са алената линия, която не би трябвало да бъде прекрачена
Нашият глас би трябвало да бъде чут. Трябва да бъде казано ясно – българската прокуратура е и следва да остане самостоятелна, с цел да може...
За следващ път заявяваме желанието си за непрекъснат разговор с органите и институциите на Европейския съюз и на Съвета на Европа по пътя към одобряване на Прокуратурата на Република България като един от гарантите на законността.
От основна значимост е да подчертаем, че единственото послушание, което изискуем, е на закона и личната ни съвест. Свободни сме да вземаме решения по вътрешно разбиране и постоянно ще браним тази независимост, предоставена ни от достиженията на правото на Европейския съюз, Конституцията и законите. Прокуратурата ще продължи да работи за опазване и одобряване на постигнатите резултати от действието на Механизма за съдействие и инспекция. С активността си ще способстваме за одобряването на новия механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз.

Убедени сме, че нашата позиция ще бъде възприета от всички институции, ангажирани с запазване устоите на правовата страна, и ще бъде разбрана от българските жители, за които върховенството на закона и справедливостта са висша полезност.
Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена на следните структури към Съвета на Европа: Комитета на министрите, Европейската комисия за успеваемост на правораздаването, Европейския комитет за правно съдействие, Европейската комисия за народна власт посредством право, известно още като Венецианската комисия, Европейската комисия, Европейския парламент, както и до Международната асоциация на прокурорите и на Консултативния съвет на европейските прокурори, показва още декларацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР