Националното събрание на Виетнам избра днес министъра на обществената сигурност

...
Националното събрание на Виетнам избра днес министъра на обществената сигурност
Коментари Харесай

Виетнам има нов президент

Националното заседание на Виетнам избра през днешния ден министъра на публичната сигурност То Лам за президент на страната, съобщи Виетнамската новинарска организация (ВНА).

 

Това стана близо два месеца откакто някогашният президент Во Ван Тхъонг подаде оставка на фона на акция за битка с корупцията. Лам бе определен за третия президент на Виетнам - страна, известна със стабилната си политика - за по-малко от 18 месеца, отбелязва ДПА.

 

Членовете на виетнамския парламент утвърдиха кандидатурата на То Лам благодарение на система за електронно гласоподаване.

Той получи поддръжката на 472 от участвалите в гласуването 473 от общо 499 депутати в Националното заседание. Веднага след гласуването То Лам постави клетва.

 

Президентът на процедура е третият човек във властовата подчиненост във Виетнам след ръководителя на ръководещата комунистическа партия и премиера. 

 

То Лам е покровител на твърдата политика към инакомислещите. След като той бе определен през 2016 година за министър на публичната сигурност, бяха арестувани доста деятели и блогъри, отбелязва ДПА.

 

Една година след назначението му на министерския пост се допуска, че Агенцията за сигурност на Виетнам е отвлякла в Германия виетнамския предприемач Чин Сюан Тхан и го отвела във Виетнам. Случаят повлия съществено на връзките сред между Германия и Виетнам, като немското държавно управление прекрати стратегическото си партньорство с азиатската страна.

 

Говорител на Националното заседание разгласи в неделя пред публицисти, че То Лам ще остане министър на публичната сигурност и откакто бъде определен за президент.

 

Изказването притегли необятно внимание, защото съгласно тълкувания виетнамската конституция не разрешава един човек да бъде президент и министър по едно и също време. В последна сметка То Лам беше освободен от министерския пост преди да бъде определен за президент.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР