Националното ръководство на СДС се събира днес на заседание, на

...
Националното ръководство на СДС се събира днес на заседание, на
Коментари Харесай

СДС се събира на заседание за коалиционното си бъдеще и Лукарски

Националното управление на Съюз на демократичните сили се събира през днешния ден на съвещание, на което да разиска съдружната политика на партията. Очаква се обаче напрежението, което тлее в Съюз на демократичните сили в последните месеци, да докара и до полемика за дейностите на водача Божидар Лукарски.

Неофициално източници от локални структури на Съюз на демократичните сили обявиха, че ще създадат опит да провокират гласоподаване за премахване на Лукарски от поста му. За да стане това обаче, съгласно партийния правилник, " за " отдръпването му би трябвало да гласоподават две трети от членовете на Националния съвет. Не е несъмнено дали " размирниците " ще съберат задоволително гласове даже да изискат оставката - с цел да се стигне до такова разискване са нужни гласовете на една трета от съвета. Самият Лукарски в последните седмици на няколко пъти разяснява, че не е смутен от офанзивите против него.

В дните преди да се събере Националният съвет се видя, че има " тиха война " на разнообразни фракции в партията. В петък в писмо до медиите така наречен " Преговорен екип на Съюз на демократичните сили ", определен да сондира мненията на структурите за съдружната политика на сините, упрекна Божидар Лукарски и основния секретар на Съюз на демократичните сили Филип Кирев, че са се пробвали да изключат близо една четвърт от регионалните структури преди съвещанието. В екипа са двама от зам.-председателите на партията - Емил Кабаиванов и Румен Христов.

Кръгът към Лукарски отговори, че регионалните структури не са плащали членски импорт и съгласно устава са се самоизключили. Размяната на удари продължи в понеделник, когато от екипа разпратиха банкови бележки за внасяне на членски импорт от структурите в Кърджали, Ямбол, Разград, Хасково и Смолян преди две седмици.

Очаква се разгорещена полемика и за това с кои обединения да има общи дейности Съюз на демократичните сили. Лукарски е предложил пред Националния изпълнителен съвет " курс към основаването на консервативно-патриотична групировка ". По информация на " Дневник " резултатите от разпратените до локалните организации анкети демонстрират, че доста от тях желаят коалиция с ДСБ, които предходната седмица се сплотиха с " Да, България " и " Зелените ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР