Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО), което

...
Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО), което
Коментари Харесай

След изграждането в НХРАО ще бъдат погребани 19 хил. стоманенобетонни контейнера с обезопасени радиоактивни отпадъци


Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци (НХРАО), което се построява на площадка „ Радиана “ ще бъде построено на три стадия. Това изясни пред публицисти основният инженер на НХРАО Ира Стефанова. Тя бе безапелационна, че построяването се движи в плануваните периоди и сега не престават изкопните работи по създаване на оборудването.

Отстранен е повърхностният хумусен пласт на площадката, изчислен на 72 842.50 куб м. Този хумусен пласт се съхранява в особено хранилище за хумус на площадката и ще се утилизира при довеждане докрай на строителството, изясни още Стефанова.

По данни на предприятието към края на месец март тази година е изгребана и превозена земна маса в размер от малко над 900 хиляди куб м, което е 94 % от плановото количество, като останалите 6 % в този момент са за отбрана на земната повърхнина, съгласно законовите условия. Земната маса се събира в две други профилирани депа, като първото е за краткотрайно предпазване на льос, който ще се употребява с цел да бъде направена льосоциментова възглавница, върху която в действителност ще бъде построено НХРАО, защото такива са и условията за сигурност на хранилището.

Второто хранилище е предопределено за предпазване на льоса, с който ще бъде покрито оборудването след приключване на интервала на употребата му. Самият интервал на употреба е 60 години, напомни Стефанова.

В хода на строителните действия е изпълнено и създаване на краткотраен път с дължина от 2,8 км. Завършен е и изкопът за предпазване на води, а също по този начин е стартирано построяването на подстанция с 20 kV.

Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци е приповърхностно многобариерно инженерно оборудване. То се състои от 66 броя стоманенобетонни кафези, ситуирани в 3 платформи, всяка от които с по 22 кафези. В него се погребват към 140 хил куб метра боклуци, или 19 хиляди стоманенобетонни контейнера с размери 2 x 2 x 2 м. Трите платформи се построяват поетапно. На първия стадий се строят първата платформа и инфраструктурата на обекта.

Хранилището се построява върху плиоценските глини, които се разкриват, откакто се в профил горния пласт от льос.
Върху глините, съгласно плана се построява солидна льосоциментна възглавница с дебелина 5 метра. Върху тази льосоциментна възглавница се разполагат стоманобетонните кафези. Те са с 60 см дънна железобетонна плоча, 50 см железобетонни стени и 60 см покривна плоча. Технологията за льосоциментна възглавница, в това число и на клетките е българска, посочи Ира Стефанова. След построяването на льосоциментна възглавница и клетките ще бъдат подадени документи в АЯР, след което ще стартира на процедура построяването на льосоциментната основа, като срокът за това е 18 месеца.

По време на употребата се пазят с преносим покрив, а при затварянето се зариват с солидна многобариерна защитна завивка, която препятства достъпа на повърхностни води до хранилището.

Под клетките в льосоциментната възглавница ще бъде внедрена така наречен система за надзор на инфилтрата, което цели хващане и надзор на всяка капка вода, която може да проникне до отпадъците. По този метод се обезпечава сигурността на системата за погребение на РАО.

В момента на довеждане докрай на хранилището в него ще работят 65 души.

Стойността на НХРАО е 70 млн. евро и се прави на три стадия. В момента тече построяването на първи стадий.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР