Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци (НХ РАО),

...
Националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци (НХ РАО),
Коментари Харесай

Български технологии в хранилището за радиоактивни отпадъци

Националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци (НХ РАО), което се построява сега в съседство на спрените блокове блокове на АЕЦ " Козлодуй ", се строи с потреблението на технологии, създадени у нас. Това изясни основният инженер на НХ РАО Ира Стефанова.

Хранилището се състои от 3 платформи. Всяка от тях ще могат да поберат по 6336 контейнера. Или общо 19 008 за цялото НХ РАО. В него ще бъдат съхранявани към 140 000 куб. метра боклуци, чийто размер авансово ще бъде понижен още на площадката на дребните блокове на АЕЦ " Козлодуй ", които сега се разглобяват, а за тази активност е построяват специфични уреди. Които, апропо, са съвсем подготвени.

То ще бъде построено на 3 степени – за всяка от платформите. Първата се построява сега, като огромна част от дейностите са изпълнени. Прави се и инфраструктурата към целия обект. Изкопът е подготвен на 94% (над 900 000 куб. метра земна маса), като останалите 6 на 100 (около 1 метър) изцяло съзнателно към момента не са изкопани, с цел да останат като отбрана на най-долния пласт на почвата и земната основа от всички неподходящи атмосферни условия до последния миг. Те ще бъдат изкопани незабавно преди да бъде положена льосоциментната възглавница, която ще играе ролята на дъно на хранилището и ще пази почвата под него.

Именно тази льосоциментна възглавница ще бъде построена по технология, основан у нас. За нея към този момент е селекциониран и съхраняван в хранилище особено селекциониран льос, изясни Стефанова. Въпросната възглавница ще бъде с дебелина 5 метра. Отделно има и други 800 000 куб. Метра льос, който ще се употребява, заз да бъде засипано хранилището откакто бъде запълнена и последната клетка от третата платформа.

В околните месеци ще бъде построена тестова льосоциментна възглавница, с цел да се тества технологията, която ще се употребява за огромното вместилище. Предстои и построяването на тестова клетка, още веднъж за експериментиране на технологията в действителни условия. След като бъдат подготвени, Държавно дружество " Радиоактивни боклуци ", което построява и ще стопанисва хранилището, ще внесе документите за утвърждение в Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). След което ще се пристъпи към построяването на льосоциментната основа. Това е планувано да отнеме 18 месеца. " Технологията е много мудна. Освен това се прекъсва, тъй като редом с льосоциментната възглавница се построява и част от инфраструктурата на хранилището, да вземем за пример галерии за наблюдаване и надзор на филтрата, крана, преносимия покрив и така нататък ", изясни Стефанова

" Технологията, по която се построява НХ РАО, е основана на интернационалния опит и актуалните условия. Нашето референтно вместилище е " Ел Кабрил " в Испания. (Изградено в народен парк с гора – бел.ред.). Технологията, по която ще се построява льосоциментната възглавница е наша, българска. Макар льосоциментни основи вършат и на други места, където има льос – да вземем за пример в Съединените щати. Технологията, по която ще се построяват клетките на хранилището, също е наша, българска – по какъв метод ще се извърши циментирането, по какъв начин ще се създадат кофражите, по какъв начин ще се направи арматурата и така нататък ", изясни Стефанова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР