Национално сдружение брокери на имоти подготвя и финализира проектозакон, регулиращ

...
Национално сдружение брокери на имоти подготвя и финализира проектозакон, регулиращ
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за продажбата на имоти

Национално съдружие брокери на парцели приготвя и завърши проектозакон, регулиращ сектора, оповестиха от организацията.

Целта е  да се вкарат правила за работа на пазара на парцели, да се подсигурява отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира основаването на Национален указател на брокерите.
В плана се предлага регистърът да се поддържа от държавен орган, а  санкционирането на недобросъвестните брокери да става от съдилищата на Република България, а не от частна конструкция (Камара).
Подобна регулация може да се реализира на национално равнище – както е в Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения, или на областно/общинско равнище – както е във Франция, показват от националното съдружие.

Вписването на брокерите в регистъра да става от държавни чиновници (каквато е практиката в Търговския регистър), откакто се откри, че претендентите дават отговор на законовите условия за обучение и стаж, написани в бъдещия закон, а не да зависят от субективната преценка на чиновници в частен орган (Камара).

Професионалните образования на брокерите да се реализират по реда на Закона за професионалното образование и обучение в свободно определено от всеки брокер образователно заведение, а не в един единствен Център за професионално образование към формирование на лимитиран брой организации за недвижими парцели.

„ Национално съдружие брокери на парцели ”, което сплотява общо към 250 компании, е изрично срещу основаването на частна Камара, регулираща сектора, каквито хрумвания се появяват от време на време.

Причината е, че по този метод контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, нужните образования, ще бъдат в ръцете на няколко шефове на организации.

Тази концепция е лобистка и обслужва ползите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими парцели, резултат от което ще бъде заличаване на дребния и междинния бизнес в сектора, показват от организацията.

И са безапелационни, че експертите и специалистите в сектора на недвижимите парцели би трябвало да имат един общ блян – да се изработят и утвърдят законово ясни и точни правила за работа, при нарушаването на които думата да има съдът, а не други брокери.
Търговията и ръководството на недвижимите парцели един път вечно да скъсат с определението „ сив ” и „ рисков ” бранш.
Заедно с държавните институции да се реализира единодушие за стройна регулация, с цел да се облекчат проблемите на хората, да се усилят приходите в държавната хазна и да се снижи оптимално риска за потребителите на услугата.

В развитите страни трудът на брокерите на парцели е влиятелна и виновна специалност, която има ясни правила.
Ясните правила дават успокоение и сигурност на работещите в сектора и клиентите, дават гаранции за бистрота и отговорност, допълват от Национално съдружие брокери на парцели.
Приемането на подобен закон е належащо и незабавно, тъй като недвижимите парцели са предизвикателство и проблем на всеки българин.

Според настоящите данни на Националния статистически институт над 91 % от българите имат личен парцел. Към 31.12.2021 жилищата в България са над 4 милиона (4 001 873).

Източник: Паритени
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР