Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира

...
Национално състезание по български език и литература за зрелостници организира
Коментари Харесай

ПУ организира състезание по български и литература

Национално съревнование по български език и литература за зрелостниц и провежда н а 2 февруари 2 019 година от 11.00 часа Филологическият факултет на П ловдивския университет Паисий Хилендарски . Освен че ще ревизират равнището на своите познания, зрелостниците, които получат отлична оценка, ще могат да се запишат като студенти във Филологическия факултет още с подаването на документите през месец юни в някоя от следните специалности: Б ългарска лингвистика , „ С лавистика , „ Б ългарски език и корейски език , „ Б ългарски език и китайски език , „ Б ългарски език и съветски език , „ Б ългарски език и френски език , „ Б ългарски език и италиански език , „ Б ългарски език и новогръцки език , „ Б ългарски език и турски език , „ Б ългарски език и история , „ Б ългарски език и испански език , „ Б ългарски език и немски език , „ Б ългарски език и гражданско обучение ” и най-новата бакалавърска стратегия „ Б ългарски език и португалски език .

Състезанието ще се организира в постройките на Пловдивския университет , като залите ще бъдат в допълнение конкретизирани , и ще продължи три астрономически часа. Форматът му ще бъде доста непосредствен до този на държавния зрелостен изпит . Примерни задания са оповестени на следния линк: http://ksk.slovo.uni-plovdiv.net/en/primerni-zadachi-bel

Участието в надпреварата е БЕЗПЛАТНО, в деня на провеждането му претендентите би трябвало да носят единствено ЛИЧНАТА СИ КАРТА. Те ще работят по два равнопоставени модула – езиков и книжовен. Класирането се реализира по точки, които се приравняват в оценки от шестобалната система, закръглени до една десета (0,10). При кандидатстване за компетентност във Филологическия факултет на Пловдивския университет получената отлична оценка от надпреварата ще е със статут на балообразуваща и няма да зависи от оценките на матурата , стига последната да бъде сполучливо издържана.



В рамките до 15 дни след провеждането на изпитния формат резултатите ще бъдат оповестени на уеб страницата на Филологическия факултет.



Желаещите да се включат в надпреварата би трябвало да попълнят форма за регистрация на уеб страницата на факултета: http://ksk.slovo.uni-plovdiv.net/en/registratsia-bel .



Срокът за вписване за присъединяване в надпреварата е до 29.01.2019 година , вторник , в това число. Списъкът с записаните участници и разпределението им по зали ще бъде разгласен на 31.01.2019 година

Състезанието ще се организира в границите на 3 астрономически часа. Зрелостниците ще работят по два съществени модула – езиков и книжовен, – всеки от които ще носи идентичен брой точки.

Езиков модул

Вариантът съдържа пет спортни задания, целящи да ревизират правописните умения на участващия, неговите познания за лексикалната, граматичната и пунктуационната система на българския език, както и умеенето му да сътвори текст по заложено начало и да го озаглави. При осъществяването на всички задания е наложително съобразяването с Официален правописен речник на българския език (издание на БАН). Издателство „ Просвета ". София, 2012 година

Първата задача съдържа правописни неточности, които би трябвало да бъдат отстранени. Те са свързани с разпоредбите за редукция на гласните звукове ( а-ъ, о-у, е-и ), изменчиво я , вмятане и изпадане на гласни и съгласни звукове, двойни съгласни, слято, полуслято и разделно писане, приложимост на основни и дребни букви и други

Втората задача изисква корекция на граматическите неточности. За да се извърши, са нужни познания за членуване на имената от мъжки жанр, координиране на подлога и сказуемото, приложимост на бройната форма, на падежните форми при местоименията и на учтивата форма.

Трета задача изисква познания за пунктуационната система на актуалния български литературен език. В фрази би трябвало да се слагат пропуснатите препинателни знаци, без да се трансформират изреченските граници.

Четвърта задача е обвързвана с притежаване на лексикалното благосъстояние и стилистичните благоприятни условия на актуалния български език. Знанията за синоними, омоними, антоними, пароними, фразеологизми са наложителни за сполучливото справяне с нея.

Петата задача изисква основаване на текст по заложено начало и озаглавяването му. Ще се правят оценка смисловата целокупност, текстовата съгласуваност, стиловата приложимост, умеенето да се употребява лексикалното благосъстояние на езика, както и използването на правописните и пунктуационните правила в личен текст.

Литературен модул

Тестът по литература съдържа 26 задания.

В двадесет от тях се формулира въпрос и се оферират четири вероятни отговора, единствено един от които е верен; пет от дилемите допускат свободен отговор. Последната задача от теста изисква претендентът да разяснява (в размер не повече от 2 страници) съответно лирическо произведение или фрагмент от прозаически живописен текст.

Примерни задания с избираем отговор

Кое от заглавията нарушава логиката на изреждане:

а) " Спи езерото, белостволи буки " ;

б) " Ралица " ;

в) " Самотен гроб в уединен ъгъл " ;

г) " Черна ария ".

Според книгата Европа е ценностен абсолют, а който не се вмества в нейната културна норма, е неприличен, неприветлив . Цитираната критическа теза може да бъде отнесена към:

а) " Под игото " на Иван Вазов;

б) " Бай Ганьо " на Алеко Константинов;

в) " По жицата " на Йордан Йовков;

г) " Гераците " на Елин Пелин.

Кой от посочените създатели НЕ принадлежи към кръга " Мисъл "?

а) Пенчо Славейков;

б) Пейо Яворов;

в) Иван Вазов;

г) Петко Тодоров.

Примерни задания със свободен отговор:

Възклицанието Подлец ли!? Архиподлец ти ставам аз тебе, брайно, но де оня шанс! е от творбата ……………………………. на ………………………………..

Пауна е героиня от описа ………………….............. на ……………………….

Гео Милев пропагандира направлението ……......................………………..

Приписването на човешки черти на предмети, животни или естествени

феномени се назовава …………………………..

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР