Национално представителните организации на и за хората с увреждания и

...
Национално представителните организации на и за хората с увреждания и
Коментари Харесай

Препирни за пари, права и кой по-силно може да вика на срещата за Закона за личната помощ

Национално представителните организации на и за хората с увреждания и синдикатите скочиха против Закона за персоналната помощ, препоръчан от омбудсмана Мая Манолова. На същото мнение се оказаха и представителите на работодателските организации.

Заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждане бе намерено за медиите. В него участваха, с изключение на национално представителните организации и президентите на двата синдиката - КТ " Подкрепа " и КНСБ.

Градусът на напрежението се повиши един път от разминаването в цифрите и финансовата аргументация на законопроекта и от обсега на законопроекта и опцията всички хора с увреждания да получат въпросната асистентска услуга.
Според данни, показани от Минчо Коралски, хората с увреждания с решение на ТЕЛК са 648 хиляди и то без издадените остарели решения.

Освен национално представителните организации против законопроекта със мнение излезе и Министерство на финансите, защото финансово услугата персонален помощник би коствала 1,1 милиарда лева при минимална заплата от 560 лева за асистента.
Законопректът съгласно мнението на МФ, е и в несъгласие с член 10 от Закона за нормативните актове.

Национално представителните организации настояха за включването на текстовете на Закона за персоналната помощ към разработвания от Министерство на труда и обществената политика Законопроект за обществените услуги.

Омбудсманът Мая Манолова попита къде в плановете на проектозакона има такива фантасмагорични числа. Според финансовата рамка на законопроекта, с изключение на отпусканите досега 169 млн. лева за непозната помощ и асистентски услуги за въвеждането на асистентска грижа ще са нужни още 100 милиона лв..

" Вие знаете ли, че има майки, които няма да могат да се възползват от законопроекта. Не може да бъдете дискриминационни, не може да е единствено за 77 хиляди индивида. Всички хора с увреждания имат равни права ", съобщи Андриана Стоименова, учредителен заместник-председател на Съвета за интеграция на хората с увреждания, която показа и мнението на национално представителните организации.
Мая Манолова посочи, че сега не 77 хиляди получават, а единствено 14 хиляди получават асистентска услуга.

" Питам аз, къде е заместник-председателят на Националния съвет да каже, че още 77 хиляди имат право и децата с дибет и децата с Даун. Къде сте вие - това не е ли ваш ангажимет? Защо мълчахте до през днешния ден. Защо казвате, че е заслужено единствено 12 хиляди да вземат. "

Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа " - дефинира тона на Манолова като неприемлив.
По думите му към този момент е станало безпощадно ясно, че законът е аматьорски и е написан на коляно и от него не става нищо. " Оттук нататък стана безпощадно ясно, че този аматьорски написан закон единствено изправи на нокти организациите на и за хората с увреждания. Хора, които така и така имат задоволително доста проблеми, с цел да бъдат разигравани ", съобщи той.

Манолов изрично съобщи, че организацията му ще се опълчи на проектозакона. По думите му няма логичност една дневна услуга да бъде въвеждана в обособен закон.

" Ако нещата стават с разкарване на хора по улиците, моята организация не е от най-богатите, само че не е и напълно бедна - нямам задоволително запас, с цел да мога да провеждам униформени митинги и то в няколко града, само че се надявам, че горе - долу можем да се оправим, в случай че ще стават по този начин нещата. Но не мога да си показва, че някой си мисли или по-скоро умерено приема, че едни хора с увреждания би трябвало да бъдат противопоставяни на други хора с увреждания за постигането на някакви къси политически цели. "

На имитация от страна на жител в залата обаче да пишат закони, Димитър Манолов продължи: " Нито съм държавно управление, нито съм Народно заседание, не ми подвиквайте като пастир и престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко. Сериозно го приказвам. Това, което вършите с вашите деца е безчовешко. "

Мая Манолова съобщи, че задължението й е да поддържа настояванията на майките на деца с увреждания - те да придобият форма, която може да бъде обсъждана. Каквото можах направих - това е план, който има финансова аргументация. За майките Законът за персоналната помощ е витално значим. За мен това е един почтен закон, който дава опция на всички, на които е несъмнено право на непозната помощ.

Ако този законопроект беше припознат - аз бих се заел с представянето му в Министерски съвет, съобщи от своя страна министър Петков. Той бе безапелационен, че работата може да продължи като се вкара в Закона за обществените услуги.

Майка на дете с увреждане съобщи, че точно актуалното ситуацията - ТЕЛК-ът - ги е довел до това състояние - " да рият дъното ". Мая Стоицова настоя, че персоналната помощ е механизъм, който да компенсира увреждането. Личната помощ е нещо, което не може да бъде предоставено от никоя обществена услуга до в този момент.
По думите й, в случай че не са били палаткови лагери, те нямаше да стоят на това място - можехме да зароботим доста по-рано.

Ние майките искахме да работим с всеки. Къде бяхте всички, които защитавахте правата ни, за какво нямаме закон за обществените услуги до в този момент, за какво нямаме закон за хората с увреждания?
" Ако не бяхме потеглили на тази палатка щяхме ли да сме тук? " - попита тя.

Припомняме, откакто родителите на деца с увреждания заплашиха с огромни митинги, на който ще изискат оставката на държавното управление, и започнаха да опъват палаткови лагери в разнообразни градове в страната, министър Бисер Петков изненадващо подаде оставка. На идващия ден обаче министър председателят го върна на работа със задачата да позволи разногласията и споровете към помощите и обществените услуги за фамилиите на деца деца с увреждания.

Според протестиращи оставката на Петков може да е била стимулирана, точно от нежеланието да се одобри проектозаконът за персонална помощ, направен от омбудсмана Мая Манолова и родителите на деца с увреждания.

Едновременно с това още през април месец назря сериозен спор сред родителите на деца с увреждания и национално представителните организации и синдикатите, които свикаха митинг пред Министерски съвет седмица по-рано от планувания от родителите с черни тениски и балони. Самият спор тлее към този момент години наред.
Именно и черните тениски, които се трансфораха в знак на митинга на родителите, станаха причина и за скандал в Народното събрание. Заради " униформите " те не бяха позволени в постройката на Народното събрание. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР