Национално представените организация на и за хора с увреждания са

...
Национално представените организация на и за хора с увреждания са
Коментари Харесай

Бойкот и заплахи за нов контрапротест заради Закона за хората с увреждания

Национално показаните организация на и за хора с увреждания са в подготвеност за нов митинг. Те бойкотираха днешната среща при вицепремиера Томислав Дончев, като оповестиха, че държавното управление работи под диктата на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова.

Председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева съобщи, че новият Закона за хората с увреждания, който се готви сега, не обгръща всички хора с увреждания, а под давлението на недоволните се пази единствено дребна част от нуждаещите се.

С новия закон се планува основаването на профилиран орган за хората с увреждания под шапката на Министерския съвет, като той би трябвало да размени Агенцията за хората с увреждания.
Новият Закон за хората с увреждания би трябвало да е подготвен до понеделник Създава се профилиран орган на мястото на Агенцията за хора с увреждания
Според Събева основаването на такава мегаструктура е безусловно ненужно и, съгласно Конвенцията за отбрана на правата на хората с увреждания, страната ни има ангажимент само да сътвори координиращ и набюдаващ орган.
Снимка: Ладислав Цветков
Протестиращите майки са в спор с организациите, които упрекват, че не вършат задоволително за отбраната на нуждаещите се, в случай, че получават дотация от страната. Тезата на другата страна е, че недоволството се използва политически.

Сред противоречивите въпроси към новия закон са концепцията за облекчение на критериите за представителност и възможното прецизиране на размера на дотацията. Чакат се предложенията на Министерството на финансите, а Мая Манолова предложи финансирането да е както дотация за представителност, по този начин и на планов принцип.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР