Национално изследване на нагласите за четене показва, че 20% от

...
Национално изследване на нагласите за четене показва, че 20% от
Коментари Харесай

20% от българите не са прочели нито една книга през 2021 г.

Национално проучване на настройките за четене демонстрира, че 20% от интервюираните не са прочели нито една книга през последната година, а минимум четат българите сред 15 и 30 години. Не изключително приятните заключения от изследването изнесе Мая Бобева от Управителния съвет на Асоциация " Българска книга ". Изледването е направено тяхна по поръчка от " Алфа рисърч " в края на 2021 г.

" Хората на възраст сред 40 и 65 години са най-активно четящите, а най-слаб е ползата към четене в групата сред 15 и 30 години ", разгласи в изявление за БНР Бобева. " Има пояснение за това. Тази наклонност се следи и през 2019 година Най-големи съперници на четенето са сериалите от онлайн платформите и четенето в интернет, като то не е наложително да е на книги, а по-скоро е четене на информация. "

Според нея това е международна наклонност и не е присъща единствено за България, само че въпреки всичко има и разлики. Например изследване през 2017 година в Германия е посочило, че четенето на книги е намаляло, като за немското общество резултатите са били огромен потрес, защото това е нацията, която купува най-вече книги в света. При тях обаче четенето понижава тъкмо при групата 44-54 години. Това е обяснимо, тъй като те от дълго време имат огромни обществени начинания за поощряване на четенето още от детска възраст до 15 години.

" Ние имаме начинания, само че нямаме толкоз мощна целенасочена държавна политика във връзка с четенето ", показа Мая Бобева. Според нея най-тревожното нещо в проучването е, че упоменатите 20% от хората освен не са прочели нито една книга през годината, а нямат въобще книги в домовете си. Но пък обнадеждаващо е, че 83% от интервюираните родители декларират, че четат на децата си, а в последна сметка по този начин се слага началото на интереса към четенето.

Една от новините, които е произвело това изследване е, че сериалите по малките екрани са изместени от четенето в интернет. В момента се оформя една наклонност, че хората избират по-кратки текстове.

Според Мая Бобева има потребност и от осъвременяване на описите с литературни творби за наложително четене, които се дават на учениците през лятната почивка, защото не може едни и същи книги, които родителите са чели, да се чака да бъдат забавни и на децата им. Има нови книги и нов изказ, които биха въвлекли по-успешно и повече подрастващи в света на четенето.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР