Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев призна в ефира

...
Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев призна в ефира
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Увеличените нови случаи не са само заради неспазване на мерките

Националният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев призна в ефира на Българска национална телевизия, че нарастването на новите случаи на ковид в България не се дължи на неспазване на ограниченията против разпространяване на ковид, а поради това, че той е почнал да се предава по-леко. Освен това възрастовата граница на инфектираните пада под 50 година По-голям проблем е обаче, че с появяването на другите респираторни вируси, съгласно специалиста, ще бъде тудно за здравната система да издържи. " Не знам какво би трябвало да създадем, с цел да издържим още една такава вълна " , сподели той.
" Процентът на позитивни е относително идентичен – близо 4,6%. Ето и през днешния ден новооткритите случаи с близо 50 по-малко от през вчерашния ден, само че това не значи, че понижават. Очевидно е, че имаме наклонност за повишаване на новооткритите случаи. Доколко е резултат от неспазване на ограниченията – до доста. Да, фактически има всеобщо неспазване. Има отмалялост в обществото – има отвращение да се съблюдават. Психологически то е обяснимо и в света се удостовери на всички места, че колкото и да наподобяват елементарни и познати трите " Д " за момента са единственото, което имаме. ", изясни той.
" Обикновено сме привикнали да се съпоставяме с Европейски Съюз и там нещата наподобяват зле. България към този момент върви към 2-ро – 3-то място по заболяемост след Швеция и Португалия. Но видяно на Балканите, нещата са малко по-различни. Навсякъде има растеж. Дори в страни като Черна гора, които в един миг се бяха справили, в този момент бележат растеж по-висок от нашия. Така е и в Албания, в Сърбия, Босна, Турция, Румъния. А несравнимо по-тежко е в Бразилия, Перу и Съединени американски щати. Това не е утешение. Не може всичко да се изясни единствено със съблюдаване и неспазване на ограниченията. Вероятно в характерностите на самия вирус се появяват качества, които му разрешават да се популяризира още по-бързо. Ние също го означаваме. Ако би трябвало две неща да се виждат като наклонност, без да е потвърдено научно… Според мен, има по-леко предаване има и сваляне известно на възрастта на новоустановените позитивни и тези, които подлежат на лекуване . Близо 30% от случаите в България към този момент са на лица под 50 година и това е явно. ", установи Кунчев.
Хората считат, че би трябвало да имаме точни и ясни критерии и стъпки по кое време какво вършим. При непозната зараза, зараза, на която към момента не знаем съществени характерности - като това кой е естественият контейнер, по какъв начин тъкмо се популяризира, има ли имунитет и какъв брой тъкмо продължава той. Такива граници не могат и не би трябвало да бъдат слагани, би трябвало да се реагира съгласно обстановката и региона, в който се намираш. Ние сме изцяло наясно през цялото време на пандемията, че не можем да спрем въздушно-капкова зараза. И това, което си слагаме за цел са 2-3 простички неща: да няма взривообразното разпространяване, с цел да не притиснем здравната система, тъй че тя да не може да се справи; да пазим най-рисковите звена – по мое предписание още преди 10 дни започнахме наново проучване на всички домове – обществени и ще продължим да го вършим на всеки месец-два.
27 пациенти са в интензивно поделение, и доста са приети в болница. Това защо приказва? Дали самият вирус става по-малко нападателен и по тази причина по-малко са на интензивни грижи? Много се надявам да е по този начин, само че не мога да го потвърдя към този момент. Ако това се утвърди като наклонност би било отлично, тогава ще кажем, че вирусът се трансформира освен към по-леко предаване, само че и към по-леко протичане, към този момент обаче не можем да го кажем.Имайте поради, че ние променихме тактиката на лекуване. Изведохме от лечебните заведения всички лица, които са с леки и приблизително леки форми на болестта. Тези, които могат да се лекуват у дома го вършат. Това също понижава броя на лекуваните в болница. Но не важи за интензивните отделения – там попадат най-тежките случаи.
Тези 227 хиляди теста на какъв брой тествани дават отговор? Имайте поради, че осведомителната система не регистрира контролните – повторни проби – втори, трети. Имаме и обособени случаи с по 8 теста. Имаме стара жена в Кюстендил, която прекара 3,5 месеца в болница, тъй като даваше все позитивни проби. Точно поради такива случаи променихме тактиката, тя към този момент си е у дома. Може да остане, няма риск за нейното здраве. Само при съблюдаване на условия да не болести други хора, това го преценят районните управляващи. Тестовете са тези, регистрирани в лабораториите. Каквото качи лабораторията, това се появява в системата, само че в случай че ЕГН-то съответствува, не се води в допълнение позитивен случай. Отчита се единствено първият позитивен тест на едно ЕГН, на един човек.
Много е комплициран въпросът със смесването на респираторните инфекции. От септември ще се появят сезонните. Към края на декември ще стартира и грипът. Ще забележим каква ще е имунизацията. И към този момент януари-февруари ще си имаме естествената зараза, която добавена към COVID-19 може да направи огромни провали. Първо – в допълнение ще натовари системата. Второ- с цел да си сигурен какво лекуваш – би трябвало да изследваш и за единия, и за другия вирус. И в този момент структурите на публичното здраве са, бих споделил, изтощени. Така че не знам какво би трябвало да създадем, с цел да издържим още една такава вълна.
Преди да приказваме за стягане на ограниченията, би трябвало да приказваме за опциите от предотвратяване на сезонния грип. Надявам се, да разтеглим броя на имунизираните тази година, изключително измежду възрастните. Поискали сме да се внесат колкото може повече ваксини. Надявам се към края на септември да я имаме имунизацията и персоналните лекари да стартират да я слагат. Трябва да има подготвеност за лабораторни проучвания за двата вируса и да има подготвеност здравната система да поеме по-голямо натоварване, но какъв брой по-голямо може да поеме не зная, тъй като той и в този момент по никакъв начин не е малко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР