Националният военноисторически музей открива изложбата Враг/приятел, която разкрива сложния пъзел

...
Националният военноисторически музей открива изложбата Враг/приятел, която разкрива сложния пъзел
Коментари Харесай

Националният военноисторически музей открива изложбата Враг/приятел



Националният военноисторически музей открива изложбата " Враг/приятел ", която разкрива комплицирания пъзел на военните и политическите взаимоотношения сред България и три страни, изиграли основна роля в историята на Третата българска страна – Турция, Русия и Германия. Отношението на актуалния българин към тези страни нормално е полярно и прочувствено наситено. Проследявайки интервала сред Освобождението и Втората международна война, когато междудържавните връзки минават от другарски към противников и назад, експозицията провокира посетителите да си зададат въпроса дали на интернационалната сцена могат да съществуват безконечни другари и врагове или има единствено ползи.

В изявление за предаването „ Нещо повече “ Деяна Костова от Националния военноисторически музей изясни:

„ Целта на нашия екип беше тези връзки да бъдат проследени с оптимално подробни, чисто фактологически данни. Ние сме дали на нашите гости едни текстове, в които връзките сред България и тези три страни са проследени както в чисто политически проект, по този начин и в стопански и боен. Те са подплатени с многочислен фотоматериал, извънредно любопитни фотоси и картички от интервала. Както всяка галерия, отговорът, който се опитваме да дадем на въпроса „ Има ли безконечни другари и безконечни врагове в политиката? “ е подсилен и с многочислени експонати, част, от които са показани за първи път в нашите зали, част от тях са благосъстоятелност на владетелите, на висшите главнокомандващи на нашата войска. Друга част са на елементарни хора, които по някакъв метод са обвързали орисите си с повратните моменти в политиката на България в тези години по отношение на тези три страни “.

Костова разяснява и срещата в Берлин през лятото на 1942 година сред цар Борис III и немския външен министър Йоахим декор Рибентроп, който пита българския държател какъв е девизът на неговата външна политика и той дава отговор „ Винаги с Германия, в никакъв случай против Русия “: „ От дистанцията на времето можем да кажем, че нашите политици са дали оптималното от себе си, тъй като с тази фраза се разказва техният блян да отстояват националните ползи “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР