Националният военноисторически музей (НВИМ) предстои да открие изложба Спасените бойни

...
Националният военноисторически музей (НВИМ) предстои да открие изложба Спасените бойни
Коментари Харесай

Изложба представя спасените бойни знамена на Българската армия

Националният военноисторически музей (НВИМ) следва да открие галерия „ Спасените бойни флагове на Българската войска “, отдадена на 140 години от основаването на Българската войска и 100 години от края на Първата международна война.

Изложбата ще бъде открита на 18 юли (сряда) от 17 ч. В нея за първи път ще бъдат показани оригиналите на всички избавени бойни флагове на българските полкове, взели участие в Първата международна война, които се съхраняват в Националния военноисторически музей.

Българските офицери и бойци, останали в заложничество, смъкват от дръжките знамената и с цел да не ги предадат във противников ръце, с риск за живота си, ги укриват и придвижват в България. Този акт на мъжество остава в историята като един от най-емблематичните образци за запазване достойнството и славата на Българската войска. 

Точно 100 години след тези събития Националният военноисторически музей ще напомни, че 140-годишната ни войска няма пленено знаме и макар тежките борби, които е водила, и провалите, които е претърпявала, постоянно е успявала да резервира достойнството на Родината.

Освен бойните светини в изложбата ще бъдат показани и движимости на спасителите на знамената, възпоменателни гривни и ордени, които ще добавят описа за героизма и достойнството на българския войник.

Изложбата ще може да бъде прегледана до 19 август.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР