Националният военен университет Васил Левски“ във Велико Търново откри днес

...
Националният военен университет Васил Левски“ във Велико Търново откри днес
Коментари Харесай

Националният военен университет не успя за изпълни държавния план-прием за курсанти

Националният боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново откри през днешния ден академичната образователна година. Тя стартира с оптимизъм и вяра за по-добри години, за чакани законови промени, които да дадат финансова непоклатимост на единствения боен ВУЗ у нас. Но от ден на ден се задълбочават проблемите с влошаващото се здравословно положение на претендентите за български офицери.

Първокурсниците в НВУ тази есен са 180 курсанти, 240 студенти бакалаври и 180 магистри, съобщи за „ Хоризонт “ началникът на университета бригаден военачалник Пламен Богданов и добави:

Ние чакаме да се осъществя смяната в Закона за защитата и въоръжените сили, която подсигурява издръжката на курсантите като военнослужещи от бюджета на Министерството на защитата. Към сегашния миг се оправяме. Нямаме отговорности към снабдители на услуги или артикули към университета. Това, което планираме, се стремим да го изпълняваме в периоди. Започваме образователната година с над 2400 обучаеми – това са курсанти преди всичко, студенти, кадети в Професионалния сержантски лицей, специализанти. Като цяло този брой с многото курсове, които минават при нас, ще надминат 3000 обучаемите през годината.

Тази година Националният боен университет не съумя за извърши държавния план-прием за курсанти. Според бригаден военачалник Пламен Богданов аргументите са няколко – първо, сега аплайват девойките и момчетата, родени през 1997 и 1998 година, когато раждаемостта беше най-ниска, и второ – с всяка минала година качествата на претендентите, изключително физическите, здравословните и психопригодността – внезапно спадат:

Тук имам една болна тематика, обвързвана със здравословното положение на младежите и девойките, защото наклонността от последните няколко години се задълбочава и тази година от явилите се на медицински прегледи претенденти за курсанти над 30 % не им е дадена валидност. Или пораства болна нация, или е занемарена здравната просвета.

Курсантите първокурсници са уверени, че са създали верния избор за бъдещето си с Националния боен университет и българската войска:

Аз съм от град Смолян. Избрах Българската войска поради достойнството да послужвам към родината./.../ Има значителен смисъл в това, което споделих. Щом искаш да изпълняваш дълг към родината, без значение по какъв метод би трябвало да го направиш, просто би трябвало да го изпълняваш.

Аз съм Стефани Георгиева от град Монтана и избрах това място, тъй като ми дава бъдеще и освен - преди всичко кариера и работа, на второ място – сигурност и даваш образец за останалите от народа.

180-те курсанти ще положат военна клетва на 13 октомври. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР