Националният военен университет Васил Левски“ е военно висше училище с

...
Националният военен университет Васил Левски“ е военно висше училище с
Коментари Харесай

В София е открито първото военно училище

Националният боен университет „ Васил Левски “ е военно висше учебно заведение с 2 факултета в градовете Велико Търново и Шумен, България.
Макар че получава статут на висше учебно заведение едвам през 1924 година, университетът е висшето образователно заведение с най-дългата история в България като последовател на Военното учебно заведение, учредено в Пловдив през 1878 година
 Роден е Георги Струмски, български публицист Роден е Георги Струмски, български публицист
Георги Асенов Йорданов е роден на 25 ноември 1932 година в с. Слокощица, Кюстендилско. Като дете в родното си село постоянно вижда художника Вл...
Още през лятото на 1878 година Временното съветско ръководство стартира подготовката за основаване на военно учебно заведение в Пловдив. Назначеният на 8 май 1878 година съветски императорски комисар княз Дондуков-Корсаков подхваща в най-кратък период основаването на институция за подготовката на офицерски фрагменти за Българската земска армия. В края на месец май 1878 година пред постройката на регионалната администрация в Пловдив е оповестен приказ на комисариата на краткотрайното съветско ръководство за основаването на военно-учебна команда, като главните условия са младежите да са навършили 17 години и да имат минимум четирикласно обучение За пълководец на военно-учебната команда (юнкерска рота), състояща се от първите 42 младежи, е назначен капитан Стрижевски, а за негови помощници подпоручик Любавски и прапорщик Никола Бонев (българин на съветска служба). Командата е в началото е настанена в някогашния турски конак в Пловдив, а след това се открива в учебно заведение „ Света Троица “, в остарялата част на днешния град. Училището е намерено на 1 септември 1878 година по заповед на княз Дондуков-Корсаков.
Със заповед № 14 от 1 септември 1878 година висшето командване и организирането на занятията се поема от гвардейски капитан Николай Флейшер. Първите създадени български офицери с чин прапорщик са Рачо Петров, Христо Попов, Стефан Александров и Петър Тантилов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР