Националният център по наркомании и административната сграда на Метадоновата програма

...
Националният център по наркомании и административната сграда на Метадоновата програма
Коментари Харесай

Националният център по наркомании търси нова сграда след изтекъл договор със Столичната община

Националният център по наркомании и административната постройка на Метадоновата стратегия към Държавната психиатрична болница, които в този момент се обитават на ул. " Пиротска " 117, ще би трябвало да се реалокират до септември 2018 година, защото е изминал договорът им със Столичната община и той няма да бъде възобновен, заяви пресцентърът на Министерството на здравеопазването в отговор на журналистическо питане от уеб страницата " Нюз.бг ".

На 1 февруари Общината е уведомила Министерството на здравеопазването за изтичащия контракт и срокът, до който постройката на " Пиротска " би трябвало да бъде освободена - 25 септември. Общинската постройка е била отдадена на 20 декември 2011 година за безплатно прилагане. Сега здравното ведмоство организира срещи със Столичната община, " с цел да се откри вид " къде да бъдат преместени институциите, работещи с наркозависими, само че не показва повода, заради която те не могат да останат на досегашното си място.

" Министерството на здравеопазването преглежда всички вероятни разновидности на здания, на чиято територия да бъде осъществено преместването. През идващите месеци ще се търси подобаващото място, което по никакъв метод да не тормози жителите на столицата ", разясняват от там и категорично прецизират, че за момента " всички изказвания за избор на едно или друго място не дават отговор на истината ", защото в медиите се показват разлини вероятни места за релокация.

Според " Нюз.бг ", които разпространиха новината по-рано през днешния ден, такова евентуално място, което се разисква, е един от филиалите на Националния център по заразни и паразитни заболявания в кв. " Банишора " наоколо до Централния затвор. По входове на жилищните блокове в квартала в последните седмици се популяризират бележки, че Министерството на здравеопазването се постанова да реалокира Центъра по наркомании поради митингите на актуалните му съседи сред " Пиротска " и " Одрин ". Бележките приканват хората от " Банишора " да се възпротивят, с цел да не се придвижи при тях Центърът по наркомании и да " притегли наркомани, които непрекъснато ще участват в квартала ни ".

" Правили сме допитване към кметове на региони, само че на всички места срещаме много сериозен отпор от страна на жителите, поради спецификата и активността на центъра. Отново ще създадем опит да потърсим терен ", разяснява пред новинарския уебсайт Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет и заместник-председател на непрекъснатата комисия по опазване на здравето в СОС, която удостоверява за решението за преместване на Центъра. По думите й в общинската здравна комисия не е обсъждан разновидността да се употребява постройката в " Банишора ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР