Националният таксиметров синдикат (НТС) изрази готовност за във връзка със

...
Националният таксиметров синдикат (НТС) изрази готовност за във връзка със
Коментари Харесай

Таксиджии ще къмпингтуват безсрочно пред Министерството на транспорта

Националният таксиметров профсъюз (НТС) изрази подготвеност за във връзка със законовите промени за нерегламентирания транспорт на пасажери. Още от края на 2019-а тече сливане на позиции в сектора по тематиката нерегламентирани транспорти, напомни пред БНР Красимир Цветков, ръководител на синдиката. По думите му, този вид транспорти доста съществено „ тормози пазара “ и досега макар мненията на редица институции, не може да бъде спрян и продължава да е на улицата.

Протестните дейности ще протекат под няколко форми – с изключение на автошествия, се възнамерява и непрекъснат неопределен митинг пред постройката на Министерството на превоза. „ Ние имаме палатки. Може би на „ Гурко “ ще ни е комфортно, да поживеем малко на къмпинг “, разяснява Цветков в предаването „ Преди всички “.

От синдиката споделиха, че ги тормози ветото на президента, доколкото е допустимо теоретично вносителите на плана за инкриминиране на нерегламентираните транспорти да се откажат и да отпадне като процедура. Все отново, от синдиката показаха вяра текстовете да бъдат прецизирани като се разграничат " споделено пътешестване " и нерегламентиран транспорт, който се реализира по занимание, т.е. постоянно. Това което се случва носи всички белези на организираност на огромни групи хора, които се занимават с това редовно и директно се отразява на доходността на работещите в нашия бизнес, оплакаха се синдикалисти.

Таксиметровият профсъюз чака развиването от публичното разискване на плана на МТИТС за Наредба 34 за таксиметрова активност и обществено разгласи на конференция в Българска телеграфна агенция опасения, че в плана прозират лобизъм, толериране на сиви практики и несъобразяване с сектора.

Наредбата би трябвало да влезе в деяние от 1 януари 2021 година, а ще продължи до 27 ноември 2020 година

Като тревожни и притеснителни от Националния таксиметров профсъюз показаха несъгласия със Закона за автомобилните транспорти. В плана за разпоредба се вкарват нови текстове, включително във връзка с годините за първична регистрация на таксиметров автомобил. Така, откакто бяха основани законови условия за възобновяване на парка в полза на действително работещите дребни търговци и за потребителите на таксиметровата услуга, със заложено в плана за разпоредба връщане на 8-те години за първична регистрация, директно се влиза в колизия с волята на законодателя. Това опонира на интереса на дребните търговци в бранша, попречва, а не обновява автопарка с по-висок клас коли, показаха от синдиката. „ Виждаме отбрана на чисто лобистки ползи на съответни компании, които оферират таксиметрови коли на лизинг с високо оскъпяване. Разпоредбата директно опонира и на изказванието на вносителя на плана, че по този метод той преценява наредбата със Закона за автомобилните транспорти. Напротив, тук е нарушена волята на законодателя “, безапелационни са представителите на НТС.

Относно увеличението на първичната такса от два до три пъти Красимир Цветков уточни, че сега всеобщата първична такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър транспорт е 77 стотинки за дневната цена и 87 за нощната. Ако настояванията на синдиката са одобряват, първичната цена би скочила до 2.31 лв. денем и 2.64 лв. през нощта.

Това би понижило фрапантно отводите за къси курсове, които в този момент са нерентабилни за водачите, безапелационен е Цветков. Той цитира данни, съгласно които 62-70% от всички недоволства от таксиметровите компании в този момент са поради отводите на таксиметровите водачи да извършват курсове на къси дистанции.

Ето позицията на синдиката по отношение на смяната в цената за извънградски транспорт: " Съществуващите апарати с фискална памет не разрешават безпроблемно въвеждане на извънградска цена, липсва отбрана на потребителя от злонамерено използване на извънградска цена. За да стане е нужна цялостна смяна на апаратите с фискална памет, което постанова забележителна инвестиция, т.е. вносителят влиза в несъгласие със личното си изказване, че препоръчаните промени ще доведат до отбрана на потребителите и че за използването им не са нужни спомагателни средства ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР