Националният статистически институт вече 15 години провежда специално изследване Статистика

...
Националният статистически институт вече 15 години провежда специално изследване Статистика
Коментари Харесай

НСИ и КЕВР в спор за данните за социалната цена на водата

Националният статистически институт към този момент 15 години организира особено проучване " Статистика на приходите и изискванията на живот (SILC) ", като резултатите от него са с доста висока акуратност, в това число и на равнище области в страната.

Това показва ръководителят на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов в отворено писмо до КЕВР по отношение на изказвания, изказани по време навън съвещание на Комисията и публично разискване по отчет и проекторешение за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2024 година Копие от писмото е изпратено и до омбудсмана Диана Ковачева.

От позицията на Национален статистически институт излиза наяве, че по време на публичното разискване са изказани погрешни изказвания и отправени неточни мнения от страна на Ивайло Касчиев, шеф на дирекция " Водоснабдителни и канализационни услуги " в КЕВР. Става въпрос за изказванието, че " Национален статистически институт неведнъж е посочвал, че единственият източник на информация за приходите на семействата е проучването " Наблюдение на домакинските бюджети ". Касчиев твърди и че данните за приходите, предоставени от Национален статистически институт, са с висока степен на неточност и не са правилни. От Национален статистически институт смятат тези две изявления надлежно за погрешно и неопределено.

За проучването на приходите на семействата Националният статистически институт организира особено проучване " Статистика на приходите и изискванията на живот (SILC) ". Изследването се организира по единна методология във всички страни членки на Европейски Съюз и резултатите от проучването са с доста висока акуратност, показва доцент Атанасов.

Данните от проучването са обществено налични на уеб страницата на Национален статистически институт и се дават гратис на всички консуматори. Поради тази причина, в голям брой писмени мнения и срещи с представители на КЕВР от Национален статистически институт акцентират, че са приканвали към потребление на данните от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот ".

Последният подобен случай е по време на публично разискване, извършено на 19 октомври 2023 година, когато заместник-председателят на Национален статистически институт доктор Свилен Колев и доктор Десислава Димитрова, шеф на отдел " Статистика на изискванията на живот ", за следващ път са изразили противоречие с метода на потребление на данните от проучването " Наблюдение на домакинските бюджети " за приходите, разноските и потреблението на семействата " и са предложили да се употребява прихода на семействата от проучването " Статистика на приходите и изискванията на живот ", защото е доста по-подходящ за тази цел.

Това е видно и от оповестения протокол от публичното разискване, акцентира ръководителят на Национален статистически институт. За потвърждения на това са изпращани и писмени мнения, като последното е от 23 октомври 2023 година и предоставено на КЕВР директно след публичното разискване, в посочения период за мнения.

" Въпреки това, Комисията за енергийно и водно контролиране не желае да се съобрази с причините на Националния статистически институт ", показва се в позицията на Национален статистически институт. Също по този начин в публични медии са били изразени погрешни изказвания, което не способства за градивния разговор сред институциите, акцентира доцент Атанасов.

Националният статистически институт разполага с нужните и задоволително точни данни, които да послужат за съответно установяване на цената на водата, безапелационни са от Национален статистически институт.

" Нееднократно в годините сме изявявали подготвеност да проведем работни срещи за разискване на промени в нормативните документи на КЕВР, само че тези наши оферти са оставали без отговор. Все още считаме, че това е осъществимо, още повече, когато става въпрос за обществената търпимост на цената на ВиК услугите за новия регулаторен интервал 2022-2026 година ", показва се още в позицията.
 Плащаме по-скъпа вода от 1 януари
Плащаме по-скъпа вода от 1 януари

На места се планува нарастването да е с 20%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР