Националният статистически институт ще направи само пробно електронно преброяване и

...
Националният статистически институт ще направи само пробно електронно преброяване и
Коментари Харесай

НСИ започва пробно електронно преброяване от 20 април

Националният статистически институт ще направи единствено пробно електронно броене и няма да организира изследване и на терен посредством преброители с домашни визити, каквато беше в началото концепцията. Централната преброителна комисия е взела решението си неприсъствено, съобщи  шефът на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт Магдалена Костова пред Българска телеграфна агенция. Промените са поради оповестеното изключително състояние в страната, което води до неспособност да бъдат подготвени преброителите като участват действително на курсове, както и с цел да се предотврати тяхното директно посещаване по домовете.

Електронното броене на популацията ще стартира в 0.00 ч. на 20 април, като линкът към приложението ще е на интернет страницата на Национален статистически институт, и ще завърши в 24.00 ч. на 30 април. Национален статистически институт обмисля опцията приложението да бъде оповестено и на други места.

Докато попълнят данните, хората ще могат да влизат и излизат от приложението когато и да е на денонощието, като то ще е налично през desktop приложения, през мобилни устройства - телефони, таблети.

Експертът подсети, че това е пробно броене, което значи, че тези, които решат в този момент да се преброят не са освободени от задължението да го създадат и следващата година, когато ще е същинското броене.

За идното пробно електронно броене няма да има смяна в показаните към този момент въпроси, на които хората ще би трябвало да дават отговор. Допълнителните анкетни проучвания - за репродуктивните настройки и миграционното държание, които съпътстват същинското броене, са включени към онлайн приложението. Те няма да се попълнят от всички хора по време на идното електронно броене, а това ще става със инцидентен асортимент - за някои семейства тези въпроси ще " излизат ", изясни специалистът.

Костова подсети, че главната преброителна карта е наложителна за попълване. След като я попълним, ще получим неповторим преброителен код, който подсигурява сполучливото електронно броене. След това някои от семействата ще получат покана да попълнят и тези две анкетни карти. Целта е да се реши дали въпросите са разбираеми, дали са вярно конструирани и подредени, изясни специалистът. В края на всички анкети в приложението ще има място, където респондентите ще могат да попълнят мнения, бележки и рекомендации. Това ще помогне на националната статистика да усъвършенства инструментариума си сред пробното и същинското броене.

При пробното електронно броене няма да се разгласяват резултати, тъй като негова цел е тестване на организацията и на инструментариума на преброяването.

Обучението на преброители за същинското броене не се трансформира и то остава за края на декември - началото на януари 2021 година, само че даже и да не се овладее рецесията поради ковид, от Национален статистически институт имат подготвеност да създадат образованието отдалечено.

Ползата за националната статистика от идното електронно броене е да се тества системата и по тази причина Национален статистически институт приканват повече хора да вземат участие, като задачата е да се получи по-добра противоположна връзка и в случай че се постанова, процесът да бъде усъвършенстван.

В последното електронно броене през 2011 година се включиха 41 % от популацията.

Засега не се планува смяна в графика на събиране на геореферентните данни, което е оригиналност за преброяването през 2021 година Целта е всяка постройка, обект на преброяването, да влезе в указател с географските си координати, които ще бъдат избрани по време на предварителния обход и на самото броене. От 1 юни би трябвало да стартира обхождането в страната, по време на което ще се събира информация за жилищните здания и за геолокацията им. Целта е да се направи лист на постройките, адресите и жилищата, който след това ще бъде потребен за общините, подсети Костова.

Пробното броене трябваше да стартира на 20 март, като се предвиждаше от 20 до 26 март то да е по интернет, а от 27 март до 2 април - с преброители.

Националното броене на популацията и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се организира през януари 2021 година
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР