Националният статистически институт ще направи само пробно електронно преброяване и

...
Националният статистически институт ще направи само пробно електронно преброяване и
Коментари Харесай

НСИ ще направи пробно електронно преброяване от 20 април

Националният статистически институт ще направи единствено пробно електронно броене и няма да организира пробното изследване и посредством преброители, каквато беше в началото концепцията. Централната преброителна комисия е взела решението си неприсъствено, заяви шефът на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт Магдалена Костова пред Българска телеграфна агенция.

Промените са поради оповестеното изключително състояние в страната , което води до неспособност да бъдат присъствено подготвени преброителите, както и с цел да се предотврати тяхното директно посещаване по домовете.

Електронното броене на популацията ще стартира в 0.00 ч. на 20 април, като линкът към приложението ще е на интернет страницата на Национален статистически институт, и ще завърши в 24.00 ч. на 30 април. Национален статистически институт обмисля опцията приложението да бъде оповестено и на други места.

Докато попълнят данните, хората ще могат да влизат и излизат от приложението когато и да е на денонощието , като то ще е налично през desktop приложения, през мобилни устройства - телефони, таблети.

Експертът подсети, че това е пробно броене, което значи, че тези, които решат в този момент да се преброят, не са освободени от задължението да го създадат и следващата година , когато ще е същинското броене.

За идното пробно електронно броене няма да има смяна в показаните към този момент въпроси , на които хората ще би трябвало да дават отговор. " Допълнителните анкетни проучвания - за репродуктивните настройки и миграционното държание, които съпътстват същинското броене, са включени към онлайн приложението. Те няма да се попълнят от всички хора по време на идното електронно броене, а това ще става със инцидентен асортимент - за някои семейства тези въпроси ще " излизат ", изясни специалистът.

Костова подсети, че главната преброителна карта е наложителна за попълване . След като я попълним, ще получим неповторим преброителен код, който подсигурява сполучливото електронно броене. След това някои от семействата ще получат покана да попълнят и тези две анкетни карти.

Целта е да се реши дали въпросите са разбираеми, дали са вярно конструирани и подредени, изясни специалистът. В края на всички анкети в приложението ще има място, където респондентите ще могат да попълнят мнения, бележки и рекомендации. Това ще помогне на националната статистика да усъвършенства инструментариума си сред пробното и същинското броене.

При пробното електронно броене няма да се разгласяват резултати, тъй като негова цел е тестване на организацията и на инструментариума на преброяването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР