Националният статистически институт проведе информационна среща, на която обяви започналата

...
Националният статистически институт проведе информационна среща, на която обяви започналата
Коментари Харесай

През 2021 г. ще има преброяване на населението, подготовката започна

Националният статистически институт организира осведомителна среща, на която разгласи почналата подготовка на 18-ото броене на популацията и жилищния фонд в Република България. Преброяването ще се състои през 2021 година, като годината е идентична за всички страни - членки на Европейски Съюз, и е избрана в Регламент (ЕС) 2017/712 на Комисията за установяване на референтната година и програмата за статистическите данни и за метаданните за преброяването на популацията и жилищния фонд.

По време на срещата стана ясно, че преброяването е най-голямото изчерпателно статистическо проучване и обезпечава качествена, детайлна и съпоставима на европейско равнище информация за броя и структурите на популацията, както и за съществени социално-икономически характерности на лицата. То е и единственият обстоен източник на информация за броя и характерностите на сградния и жилищния фонд, както и за броя, структурата и жилищните условия на семействата в страната.

Преброяването ще се организира в осъществяване на уговорките на Република България по Регламент (ЕО) № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на преброяването на популацията и жилищния фонд.

В сходство със Закона за статистиката изчерпателните преброявания на популацията и жилищния фонд се уреждат с обособен закон, заради което подготовката на преброяването започва с създаване на идея на народен закон и предварителна цялостна оценка на въздействието.

Във връзка с това Национален статистически институт провежда публични съвещания по концепцията на законопроект за броене на популацията и жилищния фонд през 2021 година. Консултациите ще бъдат извършени посредством Портала за публични съвещания и уеб страницата на Национален статистически институт. За задачата е направен Консултационен документ, който ще бъде оповестен на 9.07.2018 година на www.strategy.bg и на уеб страницата на Национален статистически институт на адрес: http://www.nsi.bg/bg/node/16367/ .

Предвидени са три районни срещи с директно заинтригувани страни (представители на регионалните и общинските администрации), две фокус групи с представители на министерства и държавни организации и анкетно изследване измежду необятната общност.

Чрез публичната консултация се канят всички заинтригувани страни да дадат мнения и мнения по концепцията на законопроекта за броене на популацията и жилищния фонд през 2021 година.

Общественото разискване ще включва следните тематики:

Референтна дата на преброяването (критичният момент);

Данни за лицата, жилищата и постройките, които ще се събират по време на преброяването. Задължителните по правилник данни няма да бъдат обсъждани;

Методи за събиране на информация;

Източници на информация;

Органи на броене и техните функции;

Поверителност на данните и запазване на тайната на персоналните данни;

Достъп и разпространяване на изходните данни от преброяването;

Финансиране на преброяването;

Административно-наказателни разпореждания и други.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР