Националният статистически институт (НСИ) публикува демографските си прогнози за бъдещото

...
Националният статистически институт (НСИ) публикува демографските си прогнози за бъдещото
Коментари Харесай

Оредяваме бавно: Под 5 милиона българи до 2075-а

Националният статистически институт (НСИ) разгласява демографските си прогнози за бъдещото развиване на раждаемостта, смъртността и миграцията. Те дават визия за вероятното бъдещо развиване на популацията през планувания интервал до 2090 година.

Национален статистически институт употребява данни за броя на популацията, броя на живородените и умрелите, броя на заселените и изселените. Населението е разпределено по пол и възраст за всяка година от интервала. Използват се три разнообразни сюжета за проекциите на популацията според от предстоящото социално-икономическо развиване на страната.

Според Национален статистически институт първият сюжет е реален и е съгласуван с нормативните условия на Европейския съюз за демографското и социално-икономическото развиване на страните членки. При този вид до 2075 година популацията на страната ще падне под 5 милиона души ( 4 972 000).

Хората на възраст 65 години ли повече ще съставляват 25,5% от популацията на страната, а коефициента на възрастова взаимозависимост - 69.1, или на 100 лица от популацията в дейна възраст ще се падат 69 лица в подвластните възрасти - под 15 и над 64 години.

Другите два сюжета са създадени при хипотезите, че демографското развиване ще протича при удобни и надлежно при неподходящи социално-икономически процеси в страната.

Припомняме, че по-рано тази година президентът Румен Радев определи емиграцията като основен фактор за демографската рецесия в страната.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР