Националният статистически институт (НСИ) и Агенцията на Европейския съюз за

...
Националният статистически институт (НСИ) и Агенцията на Европейския съюз за
Коментари Харесай

НСИ разработва нови подходи за събиране на данни за уязвимите групи

Националният статистически институт (НСИ) и Агенцията на Европейския съюз за главните права (FRA) ще търсят новаторски способи за събиране на данни и обезпечаване на знаци за уязвимите групи. Двете институции стартират работа по план „ Нови подходи за генериране на данни за мъчно достижими групи от популацията, изложени на риск от нарушение на техните права “, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, който беше показан на конференция през днешния ден, 2 август.

„ Идеята на плана е да намерим подходи, посредством които да получим още по-изчерпателна картина за уязвимите групи в страната. А колкото по-подробни са данните, толкоз по-стабилна е основата, върху която изпълнителната, законодателната и локалната власт могат да стъпят, с цел да разработят по-ефективни политики за тези групи от популацията. “ - разяснява Диана Янчева, заместник-председател на Национален статистически институт.

Работата на екипа статистици включва няколко поредни задания. Експертите ще създадат изследвания на съществуващите положителни практики и способи за идентифициране на уязвимите групи от популацията, като ще изследват разнообразни източници, ще ги проучват, ще проведат съвещания със заинтригуваните страни. Те ще дефинират критерии за идентифициране на уязвимите групи от популацията, ще ги приложат, с цел да разпознават групи, които ще бъдат изследвани, както и тематични области, които ще бъдат обхванати.

Ще бъде извършено и теренно проучване на 15 000 семейства, а анализът на резултатите ще стане основа за тематични изявления за разпространение на новите способи и подходи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР