Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес, за да обсъди

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес, за да обсъди
Коментари Харесай

Праг на бедност 369 лв. за догодина предлага държавата на тристранката

Националният съвет за тристранно съдействие заседава през днешния ден, с цел да разиска смяна в метода за установяване линията на беднотия и размера ѝ за идната година.
Социалният министър ще предлага еднолично размер на единствено при спад на брутния вътрешен артикул и единствено при особени условия, в каквито е страната ни в изискванията на. Тази смяна в методиката за установяване на линията на беднотия ще утвърди държавното управление, разгласи пред Националния тристранен съвет министър Деница Сачева.
 Иван Нейков: Имахме пари да понижим Данък добавена стойност, само че нямаме пари за най-бедните Иван Нейков: Имахме пари да понижим Данък добавена стойност, само че нямаме пари за най-бедните
" Имахме пари да се откажем от доходи в бюджета от Данък добавена стойност - рестораньорство, фитнеси, алкохол, а по-късно страната споделя на бедните: " Н...
Държавата предлага за следващата година прагът на беднотия да е 369 лв., растежът е с 6 лв. по отношение на тази година. По данни на Евростат през 2019 та с приходи под прага са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на 100 от популацията.
Социалният министър разяснява:
" По отношение на методиката за установяване на линията на беднотия – това предложение, което сме създали, се отнася до това да можем да създадем механизма съответен във връзка с внезапни макроикономически придвижвания. Приели сме предложенията на синдикатите за смяна. Тоест, общественият министър да може да дефинира линията на беднотия, когато има негативен Брутният вътрешен продукт, също и да може да направи смяна, когато има по-благоприятни условия – когато има растеж. В това отношение считам, че това което вършим, е да създадем по този начин, че линията на беднотия да бъде съответна на действителните социално-икономически условия за идната година ", изясни тя.
„ С размера на линия на беднотия е обвързана финансовата поддръжка за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат потребност от обществена поддръжка също ще бъдат обезпечени спомагателни средства от системите за обществено подкрепяне. В числово изражение мога да ви осведомявам авансово, че увеличението на линията на беднотия на 369 лв. ще има отражение от 21,5 милиона лв. за добавките за хората с увреждания “.
Сачева акцентира, че за хората с увреждания няма подоходен критерии - т.е. всички ще бъдат подкрепени. Тя обърна внимание, че министърът на обществената политика няма еднолично да дефинира линията на беднотия. Това ще става след съвещания на Националния съвет за тристранно съдействие, както и след гласоподаване.
 Предлагат общественият министър да дефинира линията на беднотия в страната Предлагат общественият министър да дефинира линията на беднотия в страната
Проект на държавно разпореждане за допълнение на Методиката за установяване на линията на беднотия за страната планува общественият...
185 млн.лв. са изплатени по схемата 60/40, тази мярка способства за апазването на работните места на 172 000 души. Безработицата продължава да понижава и все още е 7.5%, сподели още Сачева.
„ Отчитайки позитивни страни, спрямо предната рецесия през 2009 година, имаме два пъти по-малко изгубени работни места. В съпоставяне с другите антикризисни ограничения, тази започва най-бързо и имаше най-хубав резултат като покритие. Сравнявайки се с другите европейски страни установяваме, че можеше да бъдем доста по-добре. Нещо, за което предупредихме ”, съобщи.
Той обърна внимание, че за трето календарно тримесичие – от 1 юли до 30 септември, мярката за поддръжка на заетостта и приходите на работещите хора е радикално друга. Велев прикани фирмите, които имат спад на приходите с повече от 20%, да се възползват от тази мярка.
Бизнесът, синдикатите и страната разискаха и импортираните от „ Обединени патриоти “ промени в Кодекса за общественото обезпечаване които целят стягане на контрола при издаването на.
От Оперативна програма оферират при съществуване на данни за погрешно издадено ТЕЛК решение медицинските комисии към териториалните поделения на Националния застрахователен институт да могат да изискват на въпросното лице да се правят спомагателни проучвания и съвещания в лечебни заведения, с които институтът има подписани контракти. А ТЕЛК-решението да се преразглежда въз основа на тези резултати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР