Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа на днешното заседание

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа на днешното заседание
Коментари Харесай

Управлението на държавните фирми и диференцирано ДДС обсъжда тристранката

Националният съвет за тристранно съдействие ще прегледа на днешното съвещание Законопроект за обществените предприятия на Министерския съвет. Проектът се преглежда от обществените сътрудници по искане на КНСБ.

Партньорите ще обсъдят и предложенията за диференцирано Данък добавена стойност. От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи оферират 5% Данък добавена стойност за съществени хранителни артикули - самун, мляко, месо и яйца и 9% за медикаментите. Управляващите са твърдо срещу.

КНСБ утвърждава решението от последното съвещание на парламентарната икономическа комисия планът на Закон за обществените предприятия да бъде прегледан в Националния съвет за тристранно съдействие преди да бъде импортиран в Народното събрание, изключително след корекциите, които даде обещание икономическият министър Емил Караниколов, разяснява пред Българска телеграфна агенция вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

Министерството на стопанската система пое ангажимент пред икономическата комисия на Народното събрание да в профил най-проблемните текстове в законопроекта - премахването на забранителния лист по член 3 от настоящия Закон за приватизация и следприватизационен надзор, планувания ред за раздържавяване на обособени елементи, който ще се редактира, сливането на държавни организации в едно мегаведомство с неразбираеми функционалности, изясни Пламен Нанков.

В плана се предвиждаше забранителният лист да се размени с решение на Народното събрание за всяка обособена договорка.

В същото време синдикатът не е против философията на закона за по-добро ръководство на държавните предприятия, още повече, че той е част от уговорките за влизане на България в ERM II и Банковия съюз.

През последните години от КНСБ няколко пъти са упорствали за правенето на сходен закон, подсети Нанков. Синдикатът поддържа регламентирането на държавната политика в обществените сдружения, слагането на механизми за финансови и нефинансови цели пред държавните компании и такива, които да подсигуряват бистрота и гласност на органите на ръководството им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР