Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените
Коментари Харесай

Тристранката подкрепи предложенията за промени в Кодекса на труда

Националният съвет за тристранно съдействие реализира кардинална поддръжка за препоръчаните от Министерството на труда и обществената политика промени в Кодекса на труда. Това съобщи председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова след съвещанието на Тристранката, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Предложеният закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда е плод на напъните и работата на всички обществени сътрудници и на специалистите от Министерството на труда и обществената политика ", сподели общественият министър Деница Сачева. Според нея той съставлява уравновесено предложение на ползите на всички страни.

Припомняме, че с промените в Трудовия кодекс се предлага да се вкара имуществена глоба и санкция от 20 до 30 хиляди лв. при открити систематични нарушавания - с изключение на за работа без контракти, по този начин и за неплащане на заплати и компенсации. Предвидена е опция при открито нарушаване на законодателството работодателят да подписва съглашение и да понижава размера на глобата до 70 на 100 от нейния цялостен размер. Това обаче няма да важи при повторните нарушавания. Предлага се да се понижи от 8 на 4 месеца условия стаж за ползване на заплатен годишен отпуск при постъпване на работа.  Ако бизнесът и синдикатите са се договорили между тях в групов трудов контракт, ще се позволява изключителният труд на служащия да е до 300 часа за една календарна година. За всички останали, които не са обхванати от договарянето, изключителният труд ще остане както сега - 150 часа годишно. 

Всички обществени сътрудници одобряват ограничението на опцията за една и съща работа сред един и същи служащ и шеф да се подписва трудов контракт за работа през избрани дни в месеца . По-голямата част от обществените сътрудници, без КТ " Подкрепа ", одобряват включването на тютюнопроизводителите в обсега на лицата, които имат опция да подписват еднодневни трудови контракти, написа Българска телеграфна агенция. 

Подкрепя се от всички гарантирането на опцията трудовите контракти на осигуряващите се в Учителския пенсионен фонд да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя досега, до който не придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при общите условия, както и признание за трудов стаж за времето, през което трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, защото не е предоставена подобаваща работа от работодателя според предписанията на здравните органи.

" Постигна се и общо съглашение за разпростриране на колективни трудови договори след единодушие от всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите ", сподели още министър Сачева.

По отношение на сумираното пресмятане на работното време и синдикати, и работодатели имат възражения, само че съгласно министъра предлагането на министерството е уравновесено. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР