Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените
Коментари Харесай

НСТС постигна принципна подкрепа за важни промени на Кодекса на труда

Националният съвет за тристранно съдействие реализира кардинална поддръжка за препоръчаните от Министерството на труда и обществената политика промени в Кодекса на труда. Това заяви пред публицисти в Министерски съвет ръководителят на Националния съвет за тристранно съдействие вицепремиерът Марияна Николова след съвещанието на тристранния съвет.

Предложеният закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда е плод на напъните и работата на всички обществени сътрудници и на специалистите от Министерството на труда и обществената политика, сподели общественият министър Деница Сачева. Според нея той съставлява уравновесено предложение на ползите на всички страни.

Всички обществени сътрудници одобряват ограничението на опцията за една и съща работа сред един и същи служащ и шеф да се подписва трудов контракт за работа през избрани дни в месеца. По-голямата част от обществените сътрудници, без КТ "Подкрепа ", одобряват включването на тютюнопроизводителите в обсега на лицата, които имат опция да подписват еднодневни трудови контракти.

НСТС ще прегледа предлаганите промени в Трудовия кодекс

Подкрепя се и от всички гарантирането на опцията трудовите контракти на осигуряващите се в Учителския пенсионен фонд да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя досега, до който не придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при общите условия, както и признание за трудов стаж за времето, през което трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, защото не е предоставена подобаваща работа от работодателя според предписанията на здравните органи.

Постигнало се е и общо съглашение за разпростиране на КТД след единодушие от всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите, сподели министър Сачева. По отношение на сумираното пресмятане на работното време и синдикати, и работодатели имат възражения, само че съгласно министъра предлагането на министерството е уравновесено.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов уточни, че съгласно условията на МОТ сумираното пресмятане на работното време би трябвало да е единствено за непрекъсваеми производства и е неотложно законодателството да се приведе в сходство с това условие.

Икономическият консултант на КТ "Подкрепа " Ваня Григорова напомни, че тематиката Кодекс на труда и генералната му промяна беше сложена предходната година, като всички обществени сътрудници са дали доста оферти. "Финалният резултат през днешния ден е избор на Министерството на труда и обществената политика, всички оферти са част от разнообразни оферти на синдикати и работодатели, само че какво да остане в този момент е решение на министерството ", сподели Ваня Григорова.

Според нея измененията ще дадат още по-голяма опция за полагане на ексклузивен труд, който не се заплаща като ексклузивен, а като постоянен. Президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов счита, че алтернативата е цената на изключителния труд да се усили четири пъти, тъй че да бъде неизгодно на работодателя да избира този метод за управление на предприятието. "Извънредният труд е неразрешен, може да се поставя единствено в изключителни случаи и никога не би трябвало да се смята за част от естествения трудов развой, същото е и за сумираното пресмятане на работното време ", съобщи Ваня Григорова. По думите й работодателските образци, че в България работят хора с страни и сътрудници от други елементи по света, не значи, че би трябвало да се работи повече от 8 часа, а че би трябвало да се възнамеряват в комфортно време промените, което не би трябвало да значи работа от сутринта от 8 до през нощта в два.

Ваня Григорова уточни, че позицията на КТ "Подкрепа " е поредно срещу еднодневните трудови контракти, тъй като съгласно синдиката те освен не изсветляват бранша, а дават опция на работодателите незабавно да подпишат трудов контракт при инспекция на ГИТ, което се е видяло при брането на черешите.
"Законопроектът почиства доста недостатъци, само че това не значи, че би трябвало да се позволяват спомагателни недостатъци ", заключи Ваня Григорова позицията на КТ "Подкрепа ".

НСТС ще заседава изключително в понеделник

Председателят на АИКБ Васил Велев уточни, че с общо единодушие е отстранена дебелата линия, която работодателите нито могат, нито желаят да минават - общественият министър Деница Сачева е поела ангажимент да промени наредбата за разпростиране на груповите трудови контракти. Проектът създаваше опция за корупционни практики - подписан браншови групов контракт сред две от многото организации в сектора, да бъде разпрострян без единодушието на всички останали в сектора, сподели Велев. Ще може да бъде разпростиран единствено след единодушие на всички представителни организации на служащите и на работодателите. АИКБ желае изискванията в България във връзка с сумираното пресмятане на работното време и на изключителния труд да не са по-лоши от тези в другите страни в Европейски Съюз, уточни Велев. По думите му европейското законодателство е в грижа за индивида и в България не би трябвало да се вършат спомагателни ограничавания. "Решенията би трябвало да се взимат в предприятията, в случай че и служащи, и работодатели са съгласни с обещано деяние, не би трябвало някой служител от жълтите плочки да им не разрешава да работят и да получават по-малко ", съобщи Велев.

Димитър Бранков от БСК уточни, че БСК от дълго време упорства за отпадане на генералната възбрана за полагане на ексклузивен труд. Ние не откриваме подобен аналог в нито една страна членка на Европейски Съюз, означи Бранков. По думите му тази възбрана пречи и на работодатели, и на служащи. Той даде образец и с бюджетната сфера - изключителната претовареност на Министерство на вътрешните работи и на чиновниците в опазването на здравето в актуалната рецесия.

Според проектопромените е планувана опция посредством групово трудово договаряне синдикатите и работодателите на браншово и отраслово ниво да договарят по-голяма дълготрайност на изключителния труд на служащ или чиновник, само че не повече от 300 часа в границите на една календарна година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР