Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди решение за по-високо заплащане

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди решение за по-високо заплащане
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите не се разбраха за заплащането на нощния труд

Националният съвет за тристранно съдействие разиска решение за по-високо възнаграждение на нощния труд в размер не по-малко от 0,5% по отношение на главната работна заплата. Работодателите не се съгласиха с предлагането, съобщи БГНЕС.

В момента се заплаща по 25 стотинки на час за нощен труд. От КТ „ Подкрепа “ желаят ставката да бъде обновена и обвързана с минималната работна заплата. Предложението е да скочи на 2,80 лв. на час.

Социалният министър даде обещание още при започване на идната година да се образува комисия за цената на нощния труд.

Лидерът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов съобщи пред обществените сътрудници, че нощният труд не е вдиган от преди 10 години. Тук с изключение на за пари, би трябвало ясно да обсъдим на една специфична среща и сферите, при които нощният труд няма по какъв начин да бъде изваден или стеснен, каквито хрумвания се прокрадват, означи Манолов.

Емилия Бонева от КНСБ съобщи, че поддържат препоръчаното нарастване и упорстват нощното възнаграждение на час да скочи от 25 на не по-малко от 87 стотинки. „ Даваме си сметка за провокациите и реакциите, които ще последват от страна на някои ведомства. Държавата обаче би трябвало да поеме тази тежест на шеф “.

Главният секретар на Българския лекарски съюз доктор Стоян Борисов съобщи, че ще поддържат настояването за нарастване на цената за нощна промяна

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР