Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект за промени в

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проект за промени в
Коментари Харесай

НСТС обсъди проект за промени в правилника за медицинската експертиза

Националният съвет за тристранно съдействие разиска план за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на здравната експертиза, импортиран от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. АИКБ и КТ "Подкрепа " се въздържаха от поддръжка, заяви ръководителят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова.

Николова заключи, че обществените сътрудници са дали позитивна оценка за напъните на министерството за основаване на единна осведомителна система в региона на здравната експертиза, както и за административните облекчения, които се вършат в измененията в правилника. Според тях обаче има нужда от промяна в системата на ТЕЛК.

С измененията се систематизира цялата информация, обвързвана с здравната експертиза в единна осведомителна база данни, която ще обезпечи нужната бистрота на процеса и досегаемост на контролните органи, сподели заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева при представянето на последните промени в плана за промени на правилника.

Друг предстоящ резултат е обезпечаване на съгласуваност на цялата налична здравна информация за пациента, като по този метод всички медицински данни за него от последните 12 месеца могат да бъдат употребени за задачите на здравната експертиза.
В правилника се вършат промени, които имат за цел да улеснят както хората с увреждания, по този начин и органите на експертизата и контролните органи, сподели заместник-министърът. В изгода на хората с увреждания е това, че се дава опция за подаване на заявката декларация за явяване на ТЕЛК от упълномощено лице или посредством лицензиран пощенски оператор, предоставяне на опция за избор от хората по какъв начин да получават експертните решения.

Предвижда се НЕЛК да не връща случаи за ново гледане от ТЕЛК, а да се произнесе с експертно решение, когато ТЕЛК е определил погрешно % на трайно понижена продуктивност, тип и степен на увреждане, като в тези случаи НЕЛК се произнася единствено въз основа на наличната здравна документи.

В преходните разпореждания се планува в период от 12 месеца на влизането в действие на измененията в правилника министърът на опазването на здравето да направи оценка на въздействието и да предприеме дейности. Ще има и образования на работещите в системата до края на 2019 година. Определяне на състава на лекарските консултативни комисии за 2020 до 30 ноември 2019 и установяване на поименния състав на ТЕЛК до 1 декември 2019 година е планувано още с измененията. Започналите и неприключилите до 31 декември 2019 процедури по преосвидетелстване ще се довършват по досегашния ред.

Социалното и здравното министерство работят по промени на приложение 1 към наредбата за здравната експертиза, следва публично показване на осведомителната база данни, заяви още Жени Начева. С МТСП посредством европейски план стартира първият стадий от образование за въвеждане на ICF системата с специалисти, препоръчани от СЗО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР