Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи предложените от здравното

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи предложените от здравното
Коментари Харесай

НСТС подкрепи промените в ТЕЛК

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) поддържа препоръчаните от здравното министерство промени в правилника за работа на ТЕЛК-овете, заключи Българска национална телевизия.

Предвижда се основаване на Информационна база данни, до която достъп ще имат всички лекари и институции, ангажирани с здравната експертиза. Заявления за ТЕЛК ще могат да се подават и от различен човек, в случай че има пълномощие.

Решенията ще могат да се изпращат по пощата или по имейл. Преосвидетелствнето ще става с направление от персонален доктор или протокол от лекарска консултативна комисия.

Отпада условието в съставите на ТЕЛК да има експерт по болестта на явяващия се.

Социалните сътрудници оцениха позитивно плана, само че Асоциацията на индустриалния капитал и КТ " Подкрепа " се въздържаха да го поддържат, прецизира БНР.

От КТ " Подкрепа " обаче възразиха против желанието да отпадне задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински експерт по съответното заболяване на лицето с увреждане, изясни Ваня Григорова:

" Това за нас по-скоро крие рискове от нереалистични оценки на уврежданията, в сравнение с би могло да се разчита, че ще се понижат злоупотребите, възможните, в бранша ".

Подготвят се и промени в Приложение 1 към Наредбата за здравната експертиза, заяви Жени Начева. Предстои и представянето на предстоящата от месеци осведомителна база данни, както и стартът на образованията на ТЕЛК-овете за въвеждане на електронната система за здравната експертиза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР